Rysslands president Vladimir Putin och Bosnien-Hercegovinas bosnienserbiske president Milorad Dodik träffades tisdag den 20 september. De har träffats flera gånger förut.
Rysslands president Vladimir Putin och Bosnien-Hercegovinas bosnienserbiske president Milorad Dodik träffades tisdag den 20 september. De har träffats flera gånger förut. - Foto: TT

Gamla sår och nytt krig skaver i bosniskt val

Några vill bryta sig ur, några vill få mer att säga till om och Ukrainakriget blir ytterligare en stötesten.När Bosnien-Hercegovina går till val är den stora kompromissen från krigsslutet skörare än någonsin.


Fakta: Bosniska valen

Söndag 2 oktober ska Bosnien-Hercegovinas invånare först välja tre presidenter till landets roterande presidentråd.

En president väljs i bosnienserbiska Serbiska republiken och två, en bosniak och en bosnienkroat, väljs i Bosniska federationen. I dag består rådet av bosniaken Sefik Dzaferovic, bosnienkroaten Zeljko Komsic och bosnienserben Mirsad Hadzikadic.

Det väljs också ledamöter till ett nationellt parlament med två kammare. I representanthuset sitter 42 ledamöter, varav två tredjedelar väljs i Federationen och en tredjedel i Serbiska republiken. I överhuset sitter fem bosniaker, fem bosnienkroater och fem bosnienserber.

Presidentrådet utser gemensamt en regeringschef som får i uppdrag att bilda regering. Regeringen behöver godkännas av parlamentet. Regeringsbildningarna tenderar att dra ut på tiden. Efter valet 2018 tog det drygt ett år.

Landets två i hög grad självstyrande enheter har också varsitt parlament och varsina presidenter. Inom Federationen finns det därtill tio kantoner, där det ska väljas regionala chefsministrar och församlingar.

Mitt i brinnande valrörelse, och brinnande Ukrainakrig, reste bosnienserbernas ledare Milorad Dodik förra veckan till Moskva.

I intervjuer med ryska statsmedier gav han sitt fulla stöd till den ryska invasionen av Ukraina. Vid ett möte med Vladimir Putin gav den ryske presidenten sina lyckönskningar inför valet.

— När valet har ett resultat hoppas jag att de patriotiska krafterna står starkare, vilket kommer göra det möjligt för oss att ytterligare utveckla ett produktivt och för bägge sidor fördelaktigt samarbete, sade Putin, enligt bosniska medier.

Tre presidenter

Det har snart gått tre årtionden sedan det stora Bosnienkriget och söndagens val är det nionde som hålls i den kompromissfyllda statsbildning som tog form genom fredsavtalet 1995.

Bosnierna ska välja tre presidenter till landets roterande presidentskap – en bosniak, en bosnienserb och en bosnienkroat – samt ett gemensamt parlament.

Det hålls också val i landets två, i hög grad, självstyrande enheter: Bosniska federationen och Serbiska republiken.

Och det har varit ett ovanligt uppslitande år i det uppdelade landet, där minnen av kriget pyr och stormakters intressen växer. Från omvärlden har det höjts varnande röster om att landet inte har varit så nära en ny konflikt sedan 1990-talet.

Bosnienserber demonstrerar mot FN:s höge representant i Banja Luka. De håller upp en flagga prydd av den folkmordsdömde Ratko Mladic, som förde befäl vid massakern i Srebrenica. Bilden togs den 20 april i år.

"Spiken i kistan"

Bosnienserben Milorad Dodik har i flera år trappat upp tonläget. Förra hösten utropade han att det slagits en "spik i kistan" för staten Bosnien-Hercegovina och utlyste en bojkott av de gemensamma myndigheterna.

Anledningen: FN:s tidigare höga representant i landet utfärdade ett förbud mot att förneka folkmord. I bosnisk kontext handlar det då främst om massakern i Srebrenica 1995. Från serbiskt håll vill man inte kännas vid att det var ett folkmord.

Serbiska republiken beslutade att börja lämna delar av centralstyret, bland annat den gemensamma militärmakten.

I januari marscherade bosnienserbiska militärpoliser i enhetens största stad Banja Luka för att högtidlighålla 30-årsdagen av utropandet av Serbiska republiken, som skedde i upprinnelsen till det förödande kriget.

— När vi separerar oss (från Bosnien-Hercegovina) så kommer vi att ta med oss våra 49 procent av dess territorium, sade Milorad Dodik vid ett kampanjframträdande nyligen.

Den bosniakiske presidentkandidaten Bakir Izetbegovic gick nyligen hårt åt Dodiks separatistiska strävan vid ett eget valmöte:

— Dodik och hans gelikar kan sticka till ett annat land om de tycker att det är vackrare.

Bakir Izetbegovic är ex-president, presidentkandidat igen samt son till det självständiga Bosnien-Hercegovinas första ledare Alija Izetbegovic. Här höll hans bosniaknationalistiska parti SDA kampanjmöte i Tuzla i onsdags.

Missnöjd minoritet

Ett missnöje bland bosnienkroater ledde nästan till att valet ställdes in. Bland dem har det länge funnits en önskan om att Bosnien-Hercegovina ska delas i ytterligare en del.

Inom Bosniska federationen är bosniakerna klart fler, vilket spelar roll när både bosniaker och bosnienkroater får välja om de ska rösta fram antingen den bosniakiske eller bosnienkroatiske representanten i presidentrådet. Flera gånger har en bosnienkroat valts utan att ha flest röster i de kroatiska områdena i väst, men desto fler i bosniakiska områden.

Kroatnationalister har med stöd från Kroatien försökt tvinga fram en valreform genom att blockera finansieringen av valet. Kroatiens president har hotat att försöka hindra Sverige och Finlands anslutningar till Nato om det inte sker förändring i grannlandet.

I slutändan behövde FN-representanten Christian Schmidt kliva in med särskilda befogenheter och stuva om pengar till valmyndigheten.

"Jag har fått nog!"

Något som enar de bosniska grupperna är kritik mot den väststödde FN-representanten Christian Schmidt, som har försökt föreslå ändringar i valsystemet utan att ingripa för mycket. Då har det utbrutit stora protester.

Vid en pressträff i augusti, i den på 1990-talet krigshärjade staden Gorazde, tappade den pressade tysken fattningen när han fick en fråga om valförfarandet:

— Jag bryr mig om det här landet! Det här är en stad där människor har mist sina liv och vi är inte här för att spela politiska spel. I det här landet spelar folk, politikerna, spel. Och jag har fått nog av det.

Till vänster Christian Schmidt, FN:s höga representant i Bosnien. Till höger hans föregångare, österrikaren Valentin Inzko. FN:s första representant i landet var svenske Carl Bildt. Arkivbild.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.