Tårgas använd mot demonstranter vid universitetet i Teheran. Arkivbild.
Tårgas använd mot demonstranter vid universitetet i Teheran. Arkivbild. - Foto: AP Photo/TT och AP Photo/Markus Schreiber, File

Flera dödade under protesterna i Iran – siffrorna befaras vara högre

Sammanlagt 133 personer har hittills dödats under protesterna i Iran, enligt människorättsorganisationen Iran Human Rights (IHR).


Protesterna har pågått i över två veckor och är den största demonstrationsvågen i diktaturen på flera år.

Sammanlagt 133 personer har hittills dödats under protesterna i Iran, enligt människorättsorganisationen Iran Human Rights (IHR).

Proteserna i Iran

Internet är fortfarande strypt av regimen, vilket hindrar spridningen av information kring vad som sker i Iran. 

Dödssiffran befaras därför vara högre än vad som hittills framkommit.

Gnistan som utlöste protestvågen var 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död, som inträffade efter att hon frihetsberövats av den iranska moralpolisen för att inte ha burit den obligatoriska slöjan korrekt.

Våldtäkt av en 15-årig flicka 

I siffran ingår 41 personer som ska ha dödats under en enskild händelse i Zahedan i provinsen Sistan och Baluchistan i sydöstra Iran i fredags.

Våldsamheter bröt ut där efter en demonstration mot en våldtäkt av en 15-årig flicka, som ska ha begåtts av en polischef i regionen medan flickan var frihetsberövad.

Händelsen ägde rum samtidigt som protester mot regimen pågår i stora delar av Iran.

Exakt vad som hände i Zahedan är dock osäkert – enligt Irans statligt kontrollerade medier attackerades den lokala polisstationen av beväpnade separatister. Fem personer ur det militära revolutionsgardet ska ha dödats. Oppositionella medier rapporterar däremot att det var säkerhetsstyrkorna som utövade dödligt våld mot demonstranter, så som de gjort på flera andra håll i Iran.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!