Ukrainska Mykhailo Dianov berättar om sina upplevelser i ryskt fångenskap.
Ukrainska Mykhailo Dianov berättar om sina upplevelser i ryskt fångenskap. - Foto: AFP PHOTO / HO / AZOV SPECIAL FORCES REGIMENT OF UKRAINE / HO / SECURITY SERVICE OF UKRAINE

Ukrainsk soldat vittnar om ryskt fångenskap – tortyr, svält och elchocker

Utsvulten, slagen, torterad och förnedrad. En nyligen frisläppt ukrainsk soldat vittnar om sina upplevelser i ryskt fångenskap.


— Tro mig, efter en månad av svält, när man blundar, glömmer man sin familj, sitt land, allt. Det enda du kan tänka på är mat.

Det säger Michailo Dianov till Sky News. Han var en av de sista ukrainska soldaterna att försvara stålverket Azovstal i Mariupol. När de ukrainska styrkorna kapitulerade i maj togs soldaterna som krigsfångar av ryska soldater.

Men för ett par veckor sedan genomfördes en fångutväxling mellan Ryssland och Ukraina och 215 ukrainare släpptes. Många av dem hade försvarat Azovstal, bland dem Dianov.

"Omöjligt att äta"

Efter fyra månader i fångenskap hade Dianov rasat 40 kilo i vikt.

— Det var omöjligt att äta. Man fick 30 sekunder på sig för varje måltid, berättar han och tillägger att de fick bröd för att det medvetet var svårt att äta, speciellt för fångar som fått sina tänder utslagna.

Han beskriver fängelset Oljonivka i den ryskkontrollerade Donetskregionen som ett koncentrationsläger. Varje dag funderade han på om han skulle överleva.

Enligt Dianov kastades fångarna i isoleringsceller där de kunde bli torterade om de plockade upp ett bär från golvet och åt det. De kläddes av, slogs med pinnar, fick elchocker och fick nålar instuckna under naglarna.

Fängelset beskrivs som ett koncentrationsläger

Satellitbilder visar identiska husrader. Hus som inhyste 800 fångar, trots att de var tänkta för endast 150, enligt Dianov.

Fängelset bombades i juli och över 50 personer dog. Just då var Dianov inte där, eftersom han vårdades för sin brutna arm på annan plats. Vård som han beskriver som hänsynslös och utförd utan bedövning. Armen är fortfarande inte som den ska.

Det är svårt att bekräfta vad som händer i Oljonivka-fängelset. Men en flickvän till en annan frisläppt fånge har även hon beskrivit platsen för Sky News som ett koncentrationsläger.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.