Fredag 2 Dec
Stockholm

Ukrainsk offensiv fortgår – rysk kritik ökar

Rök stiger efter strider nära staden Lyman. Arkivbild.
Rök stiger efter strider nära staden Lyman. Arkivbild. Foto: TT

Den ukrainska motoffensiven i den av Ryssland olagligt annekterade regionen Cherson fortsätter framåt.Samtidigt har kritik mot den ryska militärens agerande börjat spridas i ryska bloggar – och även höras från nära allierade till Putin.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Rapporter om att ukrainska styrkor fortsätter sin offensiv i regionen Cherson i landets södra delar fortsätter att komma från internationella observatörer och tjänstemän i Kiev, rapporterar nyhetsbyrån AP.

I ukrainska medier publiceras en bild på ukrainska soldater som sätter upp flaggor i byn Chresjtjenivka, som ligger i det område där soldater uppges ha brutit ryska linjer i Cherson.

Kirill Stremousov, chef i det ryskinförda ockupationsstyret i regionen, medger i ett videouttalande på måndagsmorgonen att de ukrainska styrkorna har "brutit igenom lite djupare", men hävdar samtidigt att allt är under kontroll och att Rysslands "försvarssystem fungerar" i regionen.

Statsduman har röstat

I Moskva har den ryska statsduman på måndagen enhälligt röstat för president Vladimir Putins olagliga annektering av Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizjzja. Samtliga medlemmar i det ryska underhuset sade ja till att införliva de fyra regionerna i Ryska federationen.

— Vi besvarar inte inbillade hot, vi försvarar våra gränser, vårt moderland och vårt folk, sade utrikesminister Sergej Lavrov till de samlade parlamentsledamöterna inför omröstningen.

Omröstningen i statsduman beskrivs som en symbolisk formalitet efter att den folkrättsvidriga annekteringen i fredags signerades av president Putin.

Gränsdragningarna för de ryska annekteringarna av regionerna Cherson och Zaporizjzja – som fortsatt kontrolleras delvis av Ukraina – är dock oklara.

"Tomma ögon"

Under en pressträff i Moskva uppger talespersonen Dmitrij Peskov att Kreml ska "fortsätta att konferera med befolkningen i de regionerna". Han hävdar även att alla eventuella förändringar kommer att utgå från befolkningens vilja.

I lördags lämnade de ryska styrkorna den tidigare ockuperade staden Lyman i norra Donetsk. Ryska soldater flydde staden med "tomma ögon", skriver tidningen Komsomolskaja Pravda i en ovanligt uppriktig artikel. Ryska styrkor har bland annat plågats av dålig planering och soldater har deserterat.

"Risken för att ringas in eller att skamligt fängslas blev för stor, och det ryska kommandot fattade ett beslut om att dra sig tillbaka", skriver en av tidningens korrespondenter, som rest med de ryska styrkorna, rapporterar The New York Times.

"Den ryska farsen"

Reträtten beskrivs som ett stort bakslag för de ryska styrkorna i regionen Donbass, där staden Lyman är en strategiskt viktig järnvägsknut.

Putins kansli har inte kommenterat förlusten av staden. Två av hans mäktigaste anhängare – Ramzan Kadyrov, ledare över den autonoma ryska regionen Tjetjenien och oligarken Jevgenij Prigozjin, grundare för legosoldatgruppen Wagner – har öppet kritiserat försvarsdepartementet för tillbakadragandet.

I sitt tal sent på söndagen sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att "befriandet" av Lyman har blivit vida omskrivet i medier, men att ukrainska styrkor även har haft framgångar på andra håll.

— Nyligen höll någon någonstans pseudofolkomröstningar, och när den ukrainska flaggan har satts tillbaka minns ingen den ryska farsen med några pappersbitar och några annekteringar, sade han.

Områden under rysk kontroll, områden med rysk militär närvaro, ukrainska motoffensiver samt annekterade områden.
TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.