Kinas FN-ambassadör Chen Xu. Arkivbild.
Kinas FN-ambassadör Chen Xu. Arkivbild. - Foto: TT

Debatt om Xinjiang röstades ned i FN-råd

FN:s råd för mänskliga rättigheter röstade på torsdagen ned ett förslag att diskutera läget i den kinesiska provinsen Xinjiang.


Förslaget kom från bland annat Storbritannien, USA och Turkiet. Diskussionen skulle röra uigurernas och andra minoriteters utsatthet i Xinjiang i västra Kina. Men förslaget fick inte gehör hos en majoritet av de 47 länder som sitter i rådet i Genève, vilket ses som en diplomatisk seger för Kina.

17 länder röstade för förslaget, medan 19 röstade emot och 11 avstod.

FN:s tidigare människorättschef, Michelle Bachelet, publicerade i slutet av augusti en rapport om kinesiska myndigheters agerande mot minoriteter, något som beskrevs som möjliga brott mot mänskligheten.

Men Kina, som också är permanent medlem i FN:s säkerhetsråd, lyckades att få med sig tillräckligt många länder för att stoppa en rådsdebatt.

Inför omröstningen sade Kinas ambassadör Chen Xu att Peking "motsätter sig å det starkaste och kategoriskt förkastar" förslaget.

— I dag är Kina måltavla. I morgon kan det vara vilket annat utvecklingsland som helst som blir måltavla, sade Chen.

USA:s ambassadör Michele Taylor sade att förslaget om en debatt endast var till för att "skapa ett neutralt forum för diskussion".

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.