Den belarusiska nyhetsbyrån Belapan följde utvecklingen efter presidentvalet i Belarus. Fyra av journalisterna på Belapan har dömts till långa fängelsestraff. Arkivbild.
Den belarusiska nyhetsbyrån Belapan följde utvecklingen efter presidentvalet i Belarus. Fyra av journalisterna på Belapan har dömts till långa fängelsestraff. Arkivbild. - Foto: TT

Journalister får långa fängelsestraff i Belarus

En domstol i Belarus har dömt fyra journalister på landets största oberoende nyhetsbyrå till långa fängelsestraff. Domarna anses vara rent politiska – anklagelserna rörde förräderi och försök att grunda en extremistorganisation enligt landets journalistförbund.


Strafflängden var mellan fyra och 14 år.

Journalisterna tillhör nyhetsbyrån Belapan, som har klassats som en extremistorganisation av myndigheter i det auktoritära landet. Nyhetsbyrån följde demonstrationer och protester som följde efter det riggade val som ledde till att president Aleksandr Lukasjenko blev återvald för en sjätte mandatperiod.

Domarna fälldes bakom stängda dörrar i en regional domstol i Minsk. De fyra journalisterna har hållits fängslade i över ett år.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!