Torsdag 1 Dec
Stockholm

Thailands kung besöker offer för förskoledåd

Thailands kung Maha Vajiralongkorn och drottning Suthida träffar anhöriga till dödsoffren. Bilden är från sjukhuset Nongbua Lamphu.
Thailands kung Maha Vajiralongkorn och drottning Suthida träffar anhöriga till dödsoffren. Bilden är från sjukhuset Nongbua Lamphu. Foto: TT

Thailands kung och premiärminister besöker överlevare efter dådet på en förskola i provinsen Nong Bua Lam Phu.Landet är i sorg efter massmordet, och flaggorna vajar på halv stång.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Premiärminister Prayut Chan-o-cha besökte platsen för de fruktansvärda dåden och träffade anhöriga till de många dödsoffren. Minst 24 av de 36 dödade var barn, en stor del av dem i förskoleålder. Senare på fredagen kom kung Maha Vajiralongkorn till den ort där sorgen låg tung. Kungen och drottning Suthida besökte sjukhuset Nongbua Lamphu där många anhöriga samlats

Thailands premiärminister Prayuth Chan-ocha besökte anhöriga till de många dödsoffren i Uthai Sawan.

På eftermiddagen växte ansamlingen av blommor, rosor och nejlikor utanför förskolan i Uthai Sawan i nordöstra delen av landet.

Tidigare polis

Och på sjukhuset i Udon Thani stod rader med guldpläterade vita och rosa små kistor på rad. Udon Thani är den närmaste staden till det lantliga område där dåden begicks.

En anhörig gråter utanför förskolan som attackerades av en tidigare polis.

Myndighetsbyggnader i Thailand halade flaggorna till halv stång i nationell sorg.

Gärningsmannen, en tidigare polis, stormade in på förskolan där han dödade barn och pedagoger i torsdags.

Enligt polisen stängdes gärningsmannen i januari av från sitt arbete efter att ha använt droger och fick sparken i juni. En polistalesperson säger enligt engelskspråkiga Thai PBS World att mannen befunnit sig i domstol tidigare under torsdagen och gick för att hämta sitt barn på förskolan. Han betedde sig förvirrat, säger landets polischef Damrongsak Kittiprapas.

— Han var uppenbarligen under stress och hallucinerade, säger han.

Barnen sov

En anställd som lyckades fly förskolan berättar att mannen hoppade ur sin pickup och direkt öppnade eld mot lärare som åt lunch utanför byggnaden, innan han gick in i lokalerna där många barn i två- till fyraårsåldern låg och sov. Hon säger till tidningen att hon bad för deras liv, och lyckades fly till ett angränsande rum och sedan ut genom ett fönster då mannen fick slut på skott i magasinet.

Gärningsmannen ska han sedan ha kört hem. På vägen rammade han en motorcykel, och fortsatte enligt vissa uppgifter att skjuta, för att i bostaden sedan döda sin fru och barn och därefter ta sitt eget liv.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.