Bör vi vara oroliga för Nordkoreas missiler?
Bör vi vara oroliga för Nordkoreas missiler? - Foto: AP/TT

Experten: Därför skjuter Nordkorea missiler – så rädda bör vi vara

Rapporter har kommit in kring Nordkoreas användning av missiler – vilket är minst sagt skrämmande. Men hur rädda bör vi egentligen vara?


Nyligen flög en missil kopplad till Nordkorea över Japan, utan någon som helst varning.

Och på bara två veckor har det republikanska landet skjutit upp sex missiler – den högsta siffran på så kort tid sedan Kim Jong Un kom till makten 2011.

Missilövningar oroar USA och Japan

Det aggressiva övningarna har oroat flera länder. USA, Sydkorea och Japan har under denna vecka svarat med att även de skicka upp missiler och ha gemensamma militärövningar. Landets ledare håller ett vakande öga över den eventuella upptrappningen på ett potentiellt kärnvapentest.

Även om missilövningar inte är någonting nytt för Nordkorea, ser världen annorlunda ut i dag än för bara något år sedan. Pandemin orsakade Nordkorea att bli alltmer isolerat, och den nya ledningen i USA efter Joe Bidens vinst har fokuserat på att skapa sammanhållning med Sydkorea.

"Vill påminna världen att de existerar"

Ett flertal experter menar att de accelererande övningarna kan bero på att Kim Jong Un vill skicka ett tydligt meddelande till västvärlden genom att visa upp sitt arsenal.

– De vill påminna världen om att de inte bör ignoreras, att de existerar och att deras ingenjörer jobbar dygnet runt för att utveckla både kärnvapen och leveranssystem, säger Andrei Lankov, professor vid Kookmin University i Sydkorea, till CNN.

Kim Jong Un vill sätta press på USA och Japan

Lankov får medhåll från Carl Schuster, en före detta operationschef vid USA Pacific Commands Joint Intelligence Center på Hawaii, som menar att Jong Un testar sina vapen för att rikta uppmärksamheten till sig själv, men också för att sätta press på både Japan och USA att engagera honom.

Kriget i Ukraina kan också få Nordkoreas ledare att känna sig uppmuntrad att agera, eftersom länderna i väst är upptagna med konflikten mellan Ukraina och Ryssland, menar Schuster.

Då kan en kärnvapenövning bli verklighet

När kan det då komma att bli en kärnvapenövning?

Enligt både Schuster och Lankov, finns misstankar bland experterna att Jong Ung väntar med en sådan övning tills dess att Kina håller sin högprofilerade kommunistpartikongress senare i oktober, om ens då. Detta för att bibehålla Kinas och Nordkoreas vänskapliga relation.

– Kim Jong Un förlitar sig alldeles för mycket på kinesiskt bistånd för att hålla sitt land flytande, vilket betyder att han inte har råd att göra något för att förringa partikongressen. Så även om Kina inte kan diktera för honom vad han måste göra, så kommer han inte att orsaka dem problem, säger Schuster till CNN.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!