Hedvig Moe, näst högsta chef vid Norges säkerhetspolis PST. Bilden togs förra veckan.
Hedvig Moe, näst högsta chef vid Norges säkerhetspolis PST. Bilden togs förra veckan. - Foto: TT

Nya spionmisstankar i Norge – forskare gripen

En brasiliansk forskare har gripits i Norge – misstänkt för att vara en rysk spion med falsk identitet.


Mannen är mellan 30 och 40 år gammal och greps när han var på väg till sin arbetsplats, Norges arktiske universitet i Tromsø, i måndags, rapporterar NRK.

Säkerhetspolisen PST bedömer att mannen är en illegalist – en så kallad sovande agent som infiltrerar ett samhälle under falsk identitet och i grunden har ett uppdrag hos en utländsk underrättelsetjänst.

Den misstänkte har brasilianskt medborgarskap, men det är enligt PST endast en täckmantel. Han har varit i Norge i omkring ett års tid och har forskat om frågor som berör de nordliga breddgraderna samt hybridhot.

Yrkar på utvisning

— Vi har begärt att en brasiliansk forskare vid Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitet, blir utvisad från Norge då vi menar att han utgör ett hot mot grundläggande nationella intressen, säger PST:s biträdande chef Hedvig Moe till NRK.

— PST är oroligt för att han kan ha skapat sig ett nätverk och information om Norges politik i nordområdet. Även om detta nätverk eller informationen var för sig inte utgör ett hot mot rikets säkerhet så är vi oroliga för att informationen skulle kunna utnyttjas av Ryssland.

Mannen ställdes inför en domstol på tisdagen och där fattades beslut om att han ska hållas frihetsberövad i fyra veckor. Det är ingen häktning, då det yrkas på utvisning i enlighet med den norska utlänningslagen.

En misstänkt spion har gripits på universitetet i norska Tromsø. Arkivbild.

"Oförstående"

Efter en "samlad helhetsbedömning" anser rätten att det finns konkreta skäl att tro att den misstänkte mannen kan försöka avvika.

Den misstänkte är helt oförstående till anklagelserna, säger hans försvarsadvokat Thomas Hansen till TV2 :

— Därför begärde han också att han skulle bli frisläppt.

Mannen har varken ryskt eller norskt medborgarskap.

Han är inte anställd vid Universitetet i Tromsø utan är där som gästforskare, understryker lärosätets personalchef Jørgen Fossland för tidningen VG. Där har de ännu inte fått veta vad misstankarna består i.

Spänt säkerhetsläge

Under de senaste veckorna har misstänkta drönare noterats vid många strategiskt viktiga platser i Norge, bland annat vid militäranläggningar, oljeplattformar och flygplatser.

Minst tio ryska medborgare har gripits i sex olika ärenden, bland annat under misstanke om att de har fotograferat skyddsobjekt. Flera av dem har häktats.

Säkerhetspolisen PST har tagit ett samlat nationellt utredningsansvar och dess biträdande chef Hedvig Moe sade förra veckan att Norge befinner sig i ett allvarligt säkerhetsläge – där Ryssland har visat sig vara mer riskbenäget än tidigare.

— Men det är samtidigt viktigt att understryka att vi ser på en sabotagehandling som ett värstafallsscenario, tillade Moe.

Norges regering meddelade förra veckan en rad åtgärder för att komma till rätta med drönarlarmen och eventuella spioner. Statsminister Jonas Gahr Støre ville då samtidigt understryka att det inte förekom något direkt hot mot Norge:

— Men en av utmaningarna i den moderna säkerhetspolitiken är att du inte bara kan ha ett hot vid gränsen, utan också i samhället, oavsett om man vill kalla det hybridhot eller sammansatta hot.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre i stortinget i Oslo på tisdagen.
TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!