Benjamin Netanyahu ser ut att bli ny premiärminister i Israel, enligt vallokalsundersökningar.
Benjamin Netanyahu ser ut att bli ny premiärminister i Israel, enligt vallokalsundersökningar. - Foto: TT

Högerblocket ser ut att leda i valet i Israel

Vallokalerna har stängt och invånare i Israel har röstat i sitt femte val på mindre än fyra år.Högerblocket har ledningen, enligt valundersökningarna.


Om resultaten i de israeliska valundersökningar håller, ser Benjamin Netanyahus utlovade högerkoalition, inklusive Itamar Ben-Gvirs växande ultranationalistiska parti, ut att ta hem segern.

Enligt en valundersökning vinner Netanyahus parti 30 platser i det 120 ledamöter stora parlamentet knesset, rapporterar JNS.

De övriga högerpartierna, Religiös sionism, Shas och Torahpartiet samlar enligt valundersökningarna 14, 10 respektive 7 platser.

Det innebär att högerblocket samlar 61 platser, som behövs för att kunna bilda en regering.

Mitten- och vänsterpartierna ser ut att kunna säkra 50 platser.

Tolkas med försiktighet

Anders Persson, Israelkännare och statsvetare vid Linnéuniversitet, säger att valundersökningarnas resultat bör tolkas med stor försiktighet – de har haft fel förut.

— Men alla tre undersökningar pekar åt samma håll. Det vill säga att Netanyahus block får 62 eller 61 mandat. Det förefaller som att han går mot en seger, men små förändringar kan få stora konsekvenser, säger han och fortsätter:

— Det är inte omöjligt att två mandat kan fördelas om.

Persson framhåller också att det inte är givet att Netanyahu får ihop en regering även om blocket får en majoritet.

Det slutgiltiga resultatet blir klart på torsdag eller fredag.

Politiskt dödläge

Opinionsundersökningar har visat på att inte heller det här valet ser ut att bryta det politiska dödläget som lamslagit landet de senaste åren. Och frustrationen märks bland medborgarna då de röstade på tisdagen.

— Varje år är det ett nytt val, det finns ingen politisk stabilitet. Jag känner att det inte spelar någon roll vem man röstar på, ingenting kommer att förändras, sade 26-åriga Amy Segal till AFP vid en vallokal i Tel Aviv.

Oron för att väljarna ska stanna hemma har varit utbredd. Men två timmar innan vallokalerna stängde sent på kvällen var valdeltagandet vid den tiden på dygnet det högsta sedan 1999, 66,3 procent. Det är en ökning med över 5 procentenheter jämfört med det senaste valet i mars 2021, enligt landets centrala valkommitté.

Jämn tävling

Efter att extremhögerkandidaten Itamar Ben-Gvir röstat på Västbanken där han bor lovade han att en röst på hans parti skulle leda till en högerregering med Netanyahu som premiärminister.

Benjamin Netanyahu har manat på sina anhängare inför en väldigt jämn kamp.

— Jag hoppas att vi kommer att avsluta dagen med ett leende men det är upp till folket, sade han vid vallokalen i Jerusalem.

Israels nuvarande premiärminister Yair Lapid röstade på tisdagsmorgonen. Även han uppmanade väljarna att gå till valurnorna i den "väldigt jämna" tävlingen.

— Det här valet är ett val mellan framtiden och det förflutna. Så gå och rösta i dag för våra barns framtid, för vårt lands framtid, sade han vid en vallokal i Tel Aviv där han bor.

Tre månader

Efter att rösterna har räknats har partierna nästan tre månader på sig att bilda regering. Om det inte lyckats går landet till val ytterligare en gång.

Valet utlystes sedan Naftali Bennett, som då var premiärminister, i juni gick ut med att den splittrade åttapartikoalition som året innan slutit samman för att ta makten från dåvarande premiärministern Netanyahus koalition inte längre var hållbar.

Det israeliska parlamentet, knesset, består av en kammare med 120 ledamöter som utses i val vart fjärde år.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?

Borlänge: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar uppges ha kolliderat vid Domnarvsrondellen i Borlängen", skriver polisen på sin hemsida.

Nya kollektivavtal inom offentlig sektorn

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona har tecknat tre nya kollektivavtal inom den offentliga sektorn. Men Sveriges Lärare säger nej till budet – och Vårdförbundet ska få medling med arbetsgivarna.