Näst minsta sommaristäcket i Arktis

Sommaristäcket i Arktis var i år det näst minsta någonsin. (TT)


Sommaristäcket i Arktis var i år det näst minsta sedan satellitmätningarna startade 1979, rapporterar amerikanska forskare. De anser att det ytterligare förstärker den negativa trenden i allt mer krympande sommarisar i Arktis de senaste 30 åren.

Den 12 september minskade isens utbredning till 4,52 miljoner kvadratkilometer. Det är bara drygt nio procent mer än rekordåret i fjol, då istäcket krympte mer än någon annan sommar sedan mätningarna började.

Snö- och isdatacentret i Boulder, USA, bedömer att Arktisisen nu har nått sitt lägsta värde för i år, eftersom de sjunkande hösttemperaturerna nu börjar bygga på istäcket igen.

Skrivet av:

Senaste nytt

Hjälpen framme till instängda tunnelarbetare

Nätbedragare gripna i Europol-insats i Ukraina

Ledaren för en hackergrupp som opererat från Ukraina har gripits i en gemensam insats av amerikansk, europeisk och ukrainsk polis.

Fortsatt kraftigt snöfall och vind

Det kraftiga snöfallet och vinden längs kusten i Västerbotten fortsätter under tisdagen. Även delar av Uppsala och Stockholm län får kraftigt snöfall.

Nordea: Räntesänkning först efter sommaren

Riksbanken har högst troligtvis höjt klart. Någon räntesänkning är dock inte aktuell förrän efter sommaren 2024. Den bedömningen gör Nordea i en uppdaterad boränteprognos.

Urban och Heidi mördades på drömresa i Nya Zeeland – 35 år senare kan mördaren frias

Dubbelmordet på två svenska turister i Nya Zeeland för nästan 35 år sedan ska prövas i rätten igen. Mannen som suttit dömd kan frias helt.

Sundsvall: Polisen rapporterar om trafikkontroll

"Bosvedjan, polisen kontrollerar nykterhet i trafiken", skriver polisen på sin hemsida.