Väljare i det amerikanska mellanårsvalet.
Väljare i det amerikanska mellanårsvalet. - Foto: TT

Nytt senatsval i Georgia i december

Senatsvalet i delstaten Georgia görs om i december, uppger republikanen Brad Raffensperger, som är Georgias delstatsminister, rapporterar BBC.Valet kan avgöra majoritetsläget i senaten.


Fakta: Mellanårsvalet i USA

Vid mellanårsvalet till kongressen väljer amerikaner sina delstaters representanter till kongressens två kammare: senaten och representanthuset.

I representanthuset står samtliga 435 platser på spel, då ledamöterna väljs för tvååriga mandatperioder. Antalet ledamöter från varje delstat fördelas utifrån befolkningsantal.

I senaten är det omkring en tredjedel av platserna, i år 35 av de 100 mandaten, som står på spel. Senatorer väljs till sex år långa mandatperioder som inte löper omlott med varandra. Varje delstat har två senatorer.

Vi mellanårsvalet hålls även guvernörsval i 36 delstater och tre i amerikanska territorier. Dessutom genomförs folkomröstningar om bland annat aborträtten och bruk av marijuana.

Demokraterna har i nuläget en minimal majoritet i senaten. Partiet har 48 platser och stöd av två oberoende senatorer samt vicepresidenten Kamala Harris som utslagsröst. Republikanerna har 50 platser.

Även i representanthuset har Demokraterna för närvarande majoritet med 221 mot 212 platser.

De nyvalda kongressledamöterna tar plats i Kapitolium i januari 2023.

Varken republikanen Herschel Walker eller demokraten Raphael Warnock har säkrat 50 procent av rösterna i Georgia.

Den andra valomgången kommer att hållas den 6 december.

Resultaten från delstaterna Arizona och Nevada är inte klara än. Även de resultaten kan komma att avgöra majoritetsläget i senaten. Enligt CNN:s prognos har Republikanerna för närvarande 49 platser och Demokraterna 48 i senaten.

I Arizona har den sittande demokratiske senatorn och tidigare astronauten Mark Kelly en förhållandevis trygg ledning över republikanen Blake Masters. Kelly har drygt 52 procent och Masters knappt 46 procent när 67 procent av rösterna räknats.

Biden: Bra dag för demokratin

I Nevada leder den republikanske utmanaren Adam Laxalt över den sittande demokraten Catherine Cortez Mastro med 2,7 procentenheter när 80 procent av rösterna räknats.

USA:s president Joe Biden kommenterade mellanårsvalet på en pressträff på onsdagskvällen, svensk tid.

— Det var en bra dag för demokratin, säger han.

Presidenten säger också att han är redo att arbeta med Republikanerna.

— Amerikas framtid är för lovande för att vara fast i en oändlig politisk krigföring, säger Biden enligt AFP.

Tidigare blev det klart att republikanen Ron Johnson vinner över demokraten Mandela Barnes i Wisconsin, rapporterar nyhetsbyrån AP.

"Rösterna har räknats in. Det finns ingen matematisk möjlighet för Barnes att få mer än de 27 374 som räknats in. Kampen är över", skriver Ron Johnson i ett e-postmeddelande.

Demokratisk seger i Pennsylvania

Demokraterna har skördat en viktig seger i den haussade vågmästarstaten Pennsylvania, där delstatens viceguvernör John Fetterman besegrade den republikanske tv-doktorn Mehmet Oz.

Demokraternas kandidat John Fetterman tackar sina anhängare efter att det står klart att han vunnit senatsvalet i Pennsylvania.

En lycklig Fetterman utropade seger på morgontimmarna, iklädd jeans och den karaktäristiska svarta luvtröja han burit under stora delar av valrörelsen.

— Jag är stolt över det vi gick till val på: att skydda kvinnors rätt att välja (aborträtten), att höja minimilönen, att fajtas för fackföreningar och för sjukvård som en grundläggande mänsklig rättighet. Den (vården) räddade mitt liv och den borde finnas för er om ni behöver den, ropade han till sina anhängare.

Fetterman, som tidigare varit borgmästare i staden Braddock fick en stroke i våras, något Oz försökt använda sig av genom att utpeka honom som svag.

Fördel Republikanerna i representanthuset

Samtidigt pekar allt mer på att Republikanerna tar över styret i representanthuset, men valet har inte inneburit någon tydlig "röd våg" som förutspåtts före valet.

— Det är är definitivt ingen republikansk våg, det är förbaskat säkert.

South Carolinasenatorn och Trumplojalisten Lindsey Graham skräder inte orden när han ger sin syn på mellanårsvalet i tv-kanalen NBC.

Den republikanske senatorn Lindsey Graham. Arkivbild.

Graham och många partikamrater med honom hade hoppats att Republikanerna enkelt skulle beröva Demokraterna partiets tunna majoritet i både senaten och representanthuset. Men hittills har valresultat inneburit både sött och salt. Mycket pekar dock på att Republikanerna tar över i representanthuset, och minoritetsledaren Kevin McCarthy är glad.

— Det är tydligt att vi tar tillbaka representanthuset, ropade han till jublande anhängare på småtimmarna.

Sker det tar Kalifornienrepublikanen McCarthy sannolikt över som talman efter Nancy Pelosi. Republikanerna har hittills tagit hem 204 av kammarens 435 mandat medan 187 har vunnits av demokrater, enligt nyhetskanalen CNN:s prognoser. För att få majoritet krävs 218 platser.

TT
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!