Poliser undersöker ett område i närheten av platsen i den polska byn Przewodów där två män miste livet under ett robotnedslag på tisdagen.
Poliser undersöker ett område i närheten av platsen i den polska byn Przewodów där två män miste livet under ett robotnedslag på tisdagen. - Foto: STR/Evgeniy Maloletka/AP

Polska bybor skräckslagna: Håller barnen inne

I den lilla byn Przewodów i Polen vittnar människor om en sömnlös natt. Många håller nu sina barn inomhus efter tisdagens robotnedslag. Personer som vi kände väldigt väl har dödats.


De boende i Przewodów i östra Polen, sex kilometer från gränsen till Ukraina, försöker förstå att krigets våld har drabbat även dem.

Byn har hamnat i hela världens fokus efter att två män som arbetade på ett lantbruk dödades av ett robotnedslag på tisdagseftermiddagen.

— Det är ett väldigt litet samhälle, en av männen som dog är min kollega, säger rektorn Ewa Byra till nyhetsbyrån Reuters.

Hon har själv inte sovit den här natten. Men hon håller skolan där hon jobbar öppen. En skola som ligger bara 300 meter från nedslagsplatsen.

Barnen påverkas psykiskt - kom inte till skolan dagen efter

Ewa Byra är orolig för hur barnen ska påverkas psykiskt av det som hänt.

— Jag sade till föräldrarna att jag inte ser någon anledning att stänga skolan, men barnen har inte dykt upp. Det verkar som att föräldrarna håller dem hemma under den stora polisinsatsen, säger hon till Reuters.

Boende i byn vittnar om att fönsterrutor skakade så långt som 15 kilometer från nedslagsplatsen.

På en annan skola bara hundra meter från platsen där roboten slog ner jobbar språkläraren Jonna Magnus.

— Jag är skräckslagen. Personer som vi kände väldigt väl har dödats säger hon till Reuters.

Roboten som slog ned var troligen en ukrainsk luftförsvarsrobot, uppgav Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på onsdagen.

En robot slog under tisdagen ned i den lilla byn Przewodów i Polen nära den ukrainska gränsen. 
Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
TT
/
/
/
/