Låga vattennivåer i floden Tigris. Under somrarna stiger temperaturerna till uppemot 50 grader och på grund av strömavbrott fungerar luftkonditioneringen ofta inte för miljoner invånare.
Låga vattennivåer i floden Tigris. Under somrarna stiger temperaturerna till uppemot 50 grader och på grund av strömavbrott fungerar luftkonditioneringen ofta inte för miljoner invånare. - Foto: TT

Torkan tömmer floden Tigris

En gång sägs Tigris ha bevattnat Edens lustgård och floden var en viktig del i skapandet av den första mänskliga civilisationen.I dag torkar vattendraget – på grund av klimatförändringarna och påverkan från människosläktet.


Fakta: Tigris

Floden Tigris är cirka 190 mil lång och flyter söderut från östra Turkiet genom Irak och rinner bland annat genom städerna Mosul, Bagdad och Basra.

Vid hamnstaden Basra går Tigris ihop med tvillingfloden Eufrat och bildar Shatt al-Arab som längre söderut mynnar ut i Persiska viken.

I området kring Eufrat och Tigris har några av de äldsta civilisationerna i mänsklighetens historia bildats.

Källa: Nationalencyklopedin, Landguiden/UI

Tigris ringlar sig genom Irak, från norr till söder. För tusentals år sedan var den, tillsammans med tvillingfloden Eufrat, en viktig del i att Mesopotamien blev det som brukar kallas civilisationens vagga.

I dag har det en gång så mäktiga vattenflödet strypts av dammar och minskar även som en följd av allt mindre nederbörd.

— Vårt liv är beroende av Tigris, säger bonden Pibo Hassan Dolmassa i staden Faysh Khabur.

— Allt vårt arbete, vårt jordbruk, är beroende av den.

Tigris går genom Irak från norr till söder.

Kurdiska bönder och den irakiska regeringen anklagar Turkiet, grannlandet i norr, för att vattennivåerna sjunker. Där börjar nämligen floden, och där har många dammar byggts. Irak ber gång på gång Turkiet att släppa igenom mer vatten, men Turkiets ambassadör i Irak, Ali Riza Güney, har i stället uppmanat Irak att använda vattnet mer effektivt.

Den turkiske ambassadören har antagligen inte helt fel, enligt experter. Många irakiska bönder brukar sin mark på samma sätt som deras förfäder gjorde för tusentals år sedan, och översvämmar dem snarare än att bevattna. Men vattennivån där Tigris rinner in i Irak har minskat till 35 procent av medelnivån det senaste århundradet, enligt irakisk statistik.

Diyala, en biflod som möter Tigris nära huvudstaden Bagdad, är numera en samling pölar med stillastående vatten. Arkivbild.

Allt mer öken

I dag är Irak ett av de fem länder som drabbas hårdast av klimatförändringar, enligt FN. Fattigdomen är utbredd efter decennier av krig och perioder av torka, och allt mer av landets yta förvandlas till öken.

Av bifloden Diyala som möter Tigris nära huvudstaden Bagdad finns inte mycket kvar. I området ska inga grödor alls odlas, har myndigheterna bestämt.

— Vi kommer att bli tvungna att ge upp lantbruket och sälja våra djur, säger bonden Abu Mehdi, som berättar att han tvingades lämna området under kriget mot Iran på 1980-talet.

— Och nu måste vi lämna på grund av vattnet. Utan vatten kan vi inte bo i de här områdena alls.

Enligt Världsbanken är det troligt att stora delar av Irak kommer att drabbas av samma öde de närmaste årtiondena, som en följd av klimatförändringarna som för med sig ökade temperaturer och allt mindre regn.

Fiskare på floden Tigris under en sandstorm som färgar himlen orange. På grund av det låga vattenflödet kommer allt mer saltvatten upp i floden, vilket påverkar fisket.

Flyttar på grund av klimatet

Vattenbrist och osäker livsmedelsförsörjning är två av de största orsakerna till att människor i Irak flyttar från landsbygden till städer. Under årets första tre månader tvingades över 3 300 familjer att lämna sina hem på grund av klimatet, enligt FN:s migrationsorgan IOM.

Sand och jord som tidigare spolats med Tigris vattenflöde stannar nu och bildar nya sandbankar. Myndigheterna har tidigare muddrat gyttjan, men arbetet har saktat ned på grund av att pengarna inte räcker till. Många års krig har förstört vatteninfrastrukturen och många städer, fabriker och andra verksamheter har i stället dumpat sitt avfall i floden, vilket har lett till att vattnet hotar både marint och mänskligt liv.

I staden Basra, som en gång kallades Mellanösterns Venedig, hindras vattenflödet av skräp. Och eftersom vattenflödet i floden minskar ökar salthalten i vattnet då havsvatten lättare kommer upp i floderna och ut på fälten.

Det påverkar även fisket, där sötvattensfisk får lämna plats åt saltvattensfisk i de krympande floderna.

— På sommaren har vi saltvatten. Havsvattnet stiger och kommer hit, säger fiskaren Naim Haddad i Shatt al-Arab

— Om vattnet försvinner, försvinner fisket. Och med det också vårt levebröd.

TT
/
/
ALS
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.