Stockholm

Fler brevbomber hittade i Spanien

Poliser vaktar utanför Ukrainas ambassad i Madrid.
Poliser vaktar utanför Ukrainas ambassad i Madrid. Foto: TT

Antalet misstänkta brevbomber i Spanien är nu uppe i sex, rapporterar medier. En av dem skickades till premiärministerns residens Moncloa.Vågen av försändelser verkar kopplad till Ukrainakriget.


Att det kommit ett paket med sprängmedel till Moncloa offentliggjordes på torsdagen. Försändelsen anlände förra veckan, och kunde oskadliggöras.

Nu sätts den i samband med de fem liknande paket som hittats denna vecka. Under torsdagen offentliggjordes tre brevbomber, först två adresserade till flygbasen Torrejón de Ardoz utanför Madrid respektive försvarsminister Margarita Robles, och senare ett till den amerikanska ambassaden.

Påverkar inte

Såvitt känt hann ingen av bomberna orsaka några skador.

"Vi är tacksamma mot den spanska polisen för deras hjälp i frågan", skriver ambassaden i ett uttalande.

Margarita Robles, som är i Ukraina för att visa sitt stöd, säger att brevbomberna på intet sätt påverkar den spanska regeringens inställning till kriget.

— Polisen undersöker dessa paket, men låt oss vara helt tydliga, inga av dessa paket eller andra våldshandlingar kommer ändra på Spaniens tydliga och fasta stöd, säger hon på en presskonferens.

Två andra paket upptäcktes på onsdagskvällen. Det hade skickats till vapentillverkaren Instalaza i staden Zaragoza. Företaget tillverkar granatgevär som Spanien skickat till Ukraina.

Utreder samband

Tidigare på onsdagen exploderade ett paket adresserat till Ukrainas ambassadör Serhij Pohoreltsev i Madrid. En vakt skadades vid detonationen.

— Vi är väl medvetna om terrormetoderna från det angripande landet. Rysslands metoder och attacker kräver att vi är redo för alla sorters incidenter, provokationer eller attacker, säger Pohoreltsev.

Säkerhetsåtgärder har skärpts såväl i Spanien som på ukrainska beskickningar runt om i världen.

Rysslands ambassad i Madrid förnekar all inblandning och kännedom om brevbomberna och ambassadören fördömer dem.

Polis utreder eventuella samband mellan paketen. Enligt spanska medier ska paketen till vapenfabriken och den ukrainska ambassaden ha samma e-postadress på brevens baksida. Polisen har inte bekräftat uppgifterna.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.