Protester i Jakarta 2019 efter ett kritiserat lagförslag, som då stoppades men nu är aktuellt igen. Arkivbild.
Protester i Jakarta 2019 efter ett kritiserat lagförslag, som då stoppades men nu är aktuellt igen. Arkivbild. - Foto: TT

Indonesien kan förbjuda sex före äktenskapet

Sex utanför äktenskapet kan snart bli förbjudet i Indonesien och straffas med upp till ett års fängelse.Näringslivet oroas över förslaget som förs fram av religiösa politiker.


Förslaget om förbud mot utomäktenskapligt sex tros kunna röstas igenom redan i veckan som kommer, rapporterar BBC. Om förslaget blir lag gäller den även utlänningar, till exempel turister på Bali.

— Vi är stolta över att ha en kriminallag som går i linje med indonesiska värderingar, säger vice justitieminister Edward Omar Sharif Hiariej till nyhetsbyrån Reuters.

Förbjuds vara sambo

Enligt förslaget kan de som misstänks vara skyldiga för brottet bara åtalas om de anmäls av en berörd part – man eller hustru till en person som är otrogen eller föräldrar till en ogift person som bryter mot lagen.

Förslaget innebär också att samboskap förbjuds och kan enligt BBC bli straffbart med upp till sex månader bakom galler.

Delar av landet, världens folkrikaste muslimska nation, har redan lokala lagar som förbjuder sex utanför äktenskapet och andra brott om anses bryta mot moraliska riktlinjer. På vissa håll har till exempel alla hjärtans dag kritiserats som ett västerländskt påfund som måste stävjas.

Kritik från näringslivet

Ett liknande förslag som det nu aktuella var uppe för omröstning redan 2019, men det vållade då stora protester över hela landet. Tiotusentals demonstrerade på gatorna, och på flera ställen drabbade främst studenter samman med polis.

Nu kommer kritik även från näringslivet, som fruktar att såväl utländska investerare som turister kan överge landet.

— För företagare skapar den här lagen osäkerhet och kan få investerare att omvärdera satsningarna i Indonesien, säger Shinta Widjaj Sukamdani på landets arbetsgivarförening enligt BBC.

Turistsektorn fruktar samtidigt att länder som Australien, varifrån många turister på Bali kommer, ska införa varningar om resor till Indonesien, som man gjorde när förslaget kom 2019.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei får ta del av hemlig information

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

1 timme sedan
Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

1 timme sedan
Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.