Vet skördas utanför byn Zghurivka i augusti.
Vet skördas utanför byn Zghurivka i augusti. - Foto: TT

Nasa: Vete för miljarder på ockuperad mark

Årets veteskörd i Ukraina ser ut att ha blivit bättre än befarat, enligt amerikanska rymdstyrelsen Nasa. Men Ryssland har antagligen tagit en stor del av den.


Det har funnits en oro för hur den storskaliga ryska invasionen skulle slå mot jordbruket i Ukraina, som har bland de mest bördiga fälten på planeten.

"Nu börjar vi få svar. Våra satellitbaserade produktionsantal för 2022 års höstveteskörd i Ukraina visar tydligt att bönderna till stor del haft en framgångsrik skörd", säger Inbal Becker-Reshef, chef för Nasas skördeprogram, i ett uttalande.

Med hjälp av satellitbilder har forskarna analyserat skörden i Ukraina under året, och beräknat den till 26,6 miljoner ton vete. Det är mindre än de 33 miljoner ton som skördades året innan, men nära genomsnittet för de senaste fem åren på 27,9 miljoner ton.

Men 22 procent av skörden fanns på ryskockuperad mark i öst, vilket gör att Nasa bedömer att Ukraina förlorat 5,8 miljoner ton vete, till ett värde av 1 miljard dollar (10 miljarder kronor).

I samband med att den storskaliga invasionen inleddes i februari trodde en del bedömare att så mycket som 30 procent av Ukrainas höstgrödor skulle gå till spillo.

Så illa blev det inte. Ungefär 6 procent av grödorna skördades aldrig och gick därmed till spillo. Enligt Nasa var det främst i närheten av frontlinjen.

"Att veta den faktiska produktionsnivån i Ukraina bidrar till minskad osäkerhet och prisrörlighet på matmarknaderna", säger Becker-Reshef.

Rättad version: I en tidigare version angavs felaktig mängd vete som skördats i år och tidigare år.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.