Stockholm

Efter månader av protester – Iran lägger ner moralpolisen

Envisheten har gett resultat. Moralpolisen läggs ner i Iran.
Envisheten har gett resultat. Moralpolisen läggs ner i Iran. Foto: AP Photo/TT och AP Photo/Markus Schreiber, File

Envisheten har gett resultat. Moralpolisen läggs ner i Iran.


Läs mer

I september avled 22-åriga Mahsa Jina Amini i häktet efter att den iranska moralpolisen ansett att hon bar sin hijab på "fel sätt".

14 000 människor har gripits

Hennes död blev startskottet på månader långa protester, som spred sig allt större runt om i Iran. På tre månader uppges 450 personer ha dött under protesterna. 14 000 människor ska ha gripits för sitt motstånd mot den iranska regimen och moralpolisen, enligt FN.

Vad är Irans moralpolis?

Moralpolisen har i uppgift att se till att de iranska kvinnorna följer klädkoderna som inrättades i landet för flera år sedan.

Nu läggs landets moralpolis ned, meddelar Irans åklagarkammare.

Redan under lördagen meddelades det att landet ska se över hijab-lagen, något du kan läsa mer om här.

"Deras brutalitet och våld fortsätter"

Inte alla firar med jubel efter beslutet. Många kritiska röster har höjts, bland annat från det norska stortingets president Masud Gharahkhani (AP) som förhåller sig skeptisk till beskedet:

”På Irans gator dödas, misshandlas och fängslas unga människor som drömmer om samma frihet och demokrati som vi. Regimen har till och med dömt flera demonstranter till döden. Det spelar ingen roll vad regimen kallar moralpolisen, deras brutalitet och våld fortsätter”, skriver Gharahkhani i ett sms till Dagbladet.

Ytterligare skepticism kommer från Sveriges tidigare utrikesminister Margot Wallström (S) som i en tweet ifrågasätter ifall beslutet är en skenmanöver av den iranska regimen:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.