Stockholm

Blinken varnar Israels nya högerregering

USA:s utrikesminister Antony Blinken bjöds in av organisationen J Street i Washington DC.
USA:s utrikesminister Antony Blinken bjöds in av organisationen J Street i Washington DC. Foto: TT

USA sänder en varning till Israels nya regering under ledning av premiärminister Benjamin Netanyahu.


USA:s utrikesminister Antony Blinken markerade sitt missnöje mot eventuella israeliska planer på att utöka sina intressen på Västbanken genom annekteringar eller nya judiska bosättningar.

Blinken sade samtidigt att USA kommer att bedöma Israels nya högerregering utifrån vad den åstadkommer och inte beroende på vilka personer som ingår i den.

Ställningstagandet gjordes i ett tal som Blinken höll för den proisraeliska, progressiva organisation J Street i Washington på söndagen.

— Vi kommer att fortsätta att tydligt motsätta oss varje handling som underminerar möjligheten till en tvåstatslösning, vilket inkluderar /. . ./ utökning av bosättningar på Västbanken, sade Blinken och riktade sig därmed direkt till Israels nya regering där ytterlighetspartier på högerkanten ingår.

Han lade till att USA följer utvecklingen och nämnde speciellt eventuella rivningar och vräkningar samt alla slags uppmaningar till våldsamheter.

Även den israeliska regeringens förhållningssätt till religiöst viktiga platser följs noggrant av Washington, liksom eventuella inskränkningar av hbtq-personers rättigheter.

TT
/
USA

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.