Kinas president Xi Jinping skakar hand med Saudiarabiens kronprins tillika premiärminister Mohammed bin Salman i Riyad på torsdagen.
Kinas president Xi Jinping skakar hand med Saudiarabiens kronprins tillika premiärminister Mohammed bin Salman i Riyad på torsdagen. - Foto: TT

Fler möten med arabledare för Xi

Xi Jinping har en hektisk fredag framför sig. Under den kinesiske presidentens tredje och sista dag i Saudiarabiens huvudstad Riyad väntar hela två toppmöten.Men Xis resa möts av amerikansk skepsis.


Under dagen möter Xi både ledarna inom Gulfstaternas samarbetsråd (GCC) samt ledare från ytterligare flera arabländer.

Enligt statliga kinesiska CCTV ser Xi fram emot att göra de båda toppmötena till "milstolpar" i relationen mellan Kina och arabvärlden. Bland deltagarna finns ledare från bland annat Egypten, Tunisien, Qatar, Libanon och Irak. Ett möjligt fokusområde är det frihandelsavtal mellan Kina och GCC-länderna – Kuwait, Saudiarabien, Bahrain, Qatar, Förenade arabemiraten och Oman – som redan diskuterats i närmare två decennier.

Xis besök i Saudiarabien är hans första sedan 2016. Under torsdagen träffade den kinesiske presidenten kung Salman och Saudiarabiens faktiske ledare, kronprins Mohammed bin Salman, och tillkännagav samarbeten kring allt från väteenergi till byggande av bostäder.

Besöket sker samtidigt som Kina försöker vidga sin globala intressesfär, i synnerhet genom jättesatsningen "Nya Sidenvägen" genom vilken Peking finansierar infrastrukturprojekt världen över.

Gulfregionen – och inte minst Saudiarabien – är dock sedan länge strategiska partners till USA. Xis resa har redan kritiserats från Washingtons håll, som på onsdagen varnade för "inflytandet som Kina försöker odla runt om i världen".

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.