Pizza Hut lanserade en ny pizza – då rasade kunderna
Pizza Hut lanserade en ny pizza – då rasade kunderna - Foto: Pizza Hut/Alan Diaz/TT

Kunderna rasar på Pizza Hut – efter nyheten på menyn: "Kränkande"

Pizza Hut i Israel gick ut med nyheten att de släppt en ny pizza, inspirerad av en dessert från Mellanöstern. Det har fått flera kunder att rasa, och nu möter de kritik i sociala medier.


Den internationella snabbmatskedjan Pizza Hut är i blåsväder efter att de lanserade en ny pizza i slutet på november. Då släppte nämligen Pizza Hut Israel sin nya "Kunafa pizza", inspirerad av den traditionella desserten från Mellanöstern med samma namn.

"Ni ser: Pizza Kunafa. Vi ser: En särskilt söt kärlekshistoria sammansatt av en galen ostmixdeg, kadaifhår och sockervatten!", skrev Pizza Hut Israel i Instagraminlägget som annonserade nyheten.

Kunderna rasar på nyheten

Men det nya tillskottet på menyn har fått flera att rasa. På Twitter anklagar palestinier pizzan för att vara kulturellt approprierande, förolämpande och kränkande.

Även kommentarsfältet på Pizza Hut Israels Instagram har fyllts av missnöje från kunder.

"Ni börjar få slut på idéer, det här är pinsamt", skriver en användare.

"Ni borde skämmas över den här pizzan och det här inlägget. Kunafa är palestinskt och det kommer det alltid vara", skriver en annan.

Stjärnkocken om Pizza Huts nya pizza: "Skäms på er"

En annan som uttryckt sitt missnöje över kreationen är den fransk-palestinska stjärnkocken Fadi Kattan. I ett långt inlägg på Instagram beklagar han lanseringen inför sina drygt 30 000 följare.

Han anser att det faktum att pizzakedjan inte använder sig av den ost som kunafa traditionellt sett innehåller adderar ytterligare "kränkningar till skadan".

"Skäms på er, Pizza Hut", skriver Kattan på Instagram.

Pizza Hut Israels ord om pizzan

Pizza Hut Israel har inte bemött kritiken på Instagraminlägget från november. I sitt pressmeddelande inför lanseringen skrev de följande om kunafa-pizzan:

"Pizza Hut upptäckte potentialen i den här oemotståndliga Mellanöstern-rätten, och bestämde sig för att göra en egen version", enligt Middle East Eye.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man anhållen för våldtäkt utomhus i centrala Åre

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.