Finlands dåvarande försvarsminister Antti Kaikkonen skakar hand med Turkiets Hulusi Akar vid välkomstceremnin i Ankara den 8 december. Arkivbild.
Finlands dåvarande försvarsminister Antti Kaikkonen skakar hand med Turkiets Hulusi Akar vid välkomstceremnin i Ankara den 8 december. Arkivbild. - Foto: TT

Finland: Ja till försvarsmateriel till Turkiet

Finland tillåter åter export av försvarsmateriel till Turkiet, efter att tidigare ha stoppat densamma. Försvarsminister Mikko Savola (C) undertecknade ett tillstånd som gäller komponenter från företaget Miilux under tisdagen, avslöjar Hufvudstadsbladet.


Företaget tillverkar bland annat skyddsplåt som kan användas i till exempel stridsvagnar. Det är oklart om komponenterna i slutänden används i fordon som beställts av Turkiets försvarsmakt, enligt Finlands försvarsdepartement.

Exporttillståndet lyder under EU:s bestämmelser för vapenexport och måste därför godkännas av försvarsdepartementet.

Finland har låtit bli att sälja vapen och annan försvarsmateriel till Turkiet sedan den turkiska attacken mot kurder i norra Syrien år 2019. Men när dåvarande försvarsministern Antti Kaikkonen (C) besökte sin turkiska kollega i Ankara i december meddelade Kaikkonen att Finland kan se över vissa exportavtal.

Embargot har slagit hårt mot turkiska försvarsföretag, rapporterade turkiska medier 2019.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Swish förändring – för att skydda dina pengar

Ny mobiliseringslag undertecknad av Zelenskyj

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har skrivit under en delvis kontroversiell ny mobiliseringslag, meddelar regeringen i Kiev.

Höj värdet på din bostad – med enkla ändringen: "Står ut"

Maria Friström, 43, bytte bana och började flippa bostäder för miljonbelopp. I en intervju med Nyheter24 berättar hon om misstagen man ska passa sig för och den enkla renoveringen som kan höja värdet på din bostad.

Årets nya Ikea-möbler för gamers, som du måste blåsa upp själv

Ikea lanserar en möbelkollektion för dataspelare, som ska vara lättare att plocka fram och städa undan – för en gamingcommunity som vuxit upp.

Riksrätt i senaten för Bidens minister

Har USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet "medvetet och systematiskt" underlåtit att hålla gränsen mot Mexiko säker? Republikanerna i representanthuset anser det och skickar därför ett riksrättsåtal till senaten. Men där väntas processen mot Alejandro Mayorkas avslutas illa kvickt.

L: Inför maxtak i skolan

Liberalerna vill införa ett maxtak för klasstorlekar i skolan. Det ska inte vara ett lotteri i skolan som man möts av alltför ofta i dag, säger partiledaren Johan Pehrson.