Stockholm

Tre döda efter skyfall i Auckland

Personal från räddningstjänsten och en civilperson vadar genom vattenmassorna i Auckland på fredagen.
Personal från räddningstjänsten och en civilperson vadar genom vattenmassorna i Auckland på fredagen. Foto: TT

Tre personer har omkommit och en person saknas efter skyfall och översvämningar som drabbat Nya Zeelands största stad Auckland.


En person hittades död i en översvämmad kulvert och en omkommen hittades på en översvämmad parkering, uppger myndigheter. En tredje död person hittades där ett jordskred dragit med sig ett hus i en förort till Auckland.

En man saknas fortfarande efter att ha svepts i väg av vattenmassor.

Den nytillträdde premiärministern Chris Hipkins sade att tre personer har bekräftats omkomna och att en person fortfarande saknas.

Myndigheterna har utlyst undantagstillstånd i regionen.

En sommars regn

Fredagen var den dag med mest nederbörd som hittills registrerats i Auckland, enligt vädertjänster. Samma mängd regn som normalt faller på hela sommaren föll på en dag. På fredagskvällen föll mer än 15 centimeter regn på tre timmar på vissa platser.

Räddningstjänsten rapporterar att de gjort 700 utryckningar under skyfallen och mottagit omkring 2 000 larmsamtal.

— Vi har haft all tillgänglig personal och frivilliga ute på vägarna för att ta hand om de mest akuta händelserna, säger den regionale räddningsledaren Brad Mosby.

Aucklands flygplats stängdes på fredagen sedan den översvämmats och hundratals personer blev strandsatta där under natten. Air New Zealand sade på lördagen att inrikesflyget åter skulle komma i gång på eftermiddagen men att det ännu var oklart när de internationella flygningarna kan återupptas.

Inställd konsert

Regnovädret tvingade också artisten Elton John att ställa in sina två planerade spelningar i Auckland i helgen.

Beslutet om att ställa in konserten som skulle ha spelats på fredagen kom när tusentals personer redan var på plats på arenan. Konsertarrangören skrev på Twitter att spelningen ställts in på grund av farliga väderförhållanden.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.