Stockholm

Macron öppnar för stridsflyg till Ukraina

Frankrikes president Emmanuel Macron (t v) och Nederländernas premiärminister Mark Rutte på måndagens pressträff i Haag.
Frankrikes president Emmanuel Macron (t v) och Nederländernas premiärminister Mark Rutte på måndagens pressträff i Haag. Foto: TT

Frankrikes president Emmanuel Macron utesluter inte att ge Ukraina stridsflygplan, men varnar samtidigt för en upptrappning av kriget.


— Ingenting är uteslutet i princip, sade han på en fråga om möjligheten för franskt flygstöd till Ukraina, detta efter ett möte med Nederländernas premiärminister Mark Rutte i Haag på måndagen.

Macron pekade på en rad kriterier som måste vara uppfyllda för ett eventuellt franskt beslut. Ett krav är att franska stridsflygplan inte används över ryskt territorium utan bara i försvarsinsatsen i Ukraina.

Ukraina har mer intensivt börjat efterfråga med avancerade vapen från väst, bara kort efter löften om stridsvagnar från flera allierade länder. Men någon begäran om stridsflygplan har ännu inte kommit, enligt Macron.

Nederländska politiker har luftat tanken på att sända stridsflygplan av typen F-16 till Ukraina, även om Rutte på måndagen lät lika försiktig som Macron.

Och i Sverige finns förespråkare för att låta Gripen hjälpa till i kriget mot Ryssland.

Frankrike och Australien ska gemensamt tillverka "tusentals" 155 millimeters artillerigranater för Ukraina, beslutade länderna efter ett ministermöte i Paris på måndagen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.