Måndag 10 Maj
Stockholm

Pridetåg tillåts i Riga

En domstol i Riga beslöt i dag att tillåta helgens pridetåg.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nu har en lettisk domstol sagt sitt om homokontroversen kring helgens Pridetåg i Riga. Det blir av.

Samtidigt förbereder sig rysk polis för att upplösa gayaktivisters protester i samband med Schlager-EM i Moskva.

Prideparaden var tänkt att äga rum i centrala Riga på lördag men stoppades tidigare i veckan eftersom stadsfullmäktige av säkerhetsskäl dragit tillbaka tillståndet. Anledningen uppgavs vara att motståndare planerat egna protester.

I fredagens förhandling valde dock domstolen att häva beslutet och tillåta tåget, uppger Svenska Amnesty, som befinner sig på plats och bevakat förhandlingarna.

Tidigare pridetåg har angripits av motdemonstranter, såväl religiösa grupper som högerextremister, som kastat ägg och till och med avföring på deltagarna. Ändå accepterade de ansvariga för paraden aldrig fullmäktiges motivering till beslutet.

Talesmän för organisationerna som arrangerar festivalen har sagt att polisen tidigare försäkrat arrangörerna att deltagarna i paraden skulle skyddas.

Parallellt med utvecklingen i Lettland tros rysk polis förbereda sig för att stoppa en demonstration för homosexuella i samband med schlager-EM i Moskva.

Ryska aktivister planerar en manifestation i samband med musiktävlingen på lördagen. Men protesten har inget tillstånd och enligt källor som uttalar sig till den ryska nyhetsbyrån Interfax väntas polisen upplösa demonstrationen.

– Om otillåtna aktiviteter utförs, oavsett om det är en gayparad eller någon annan aktivitet, så kommer polisen att agera för att upprätthålla lagen, säger generalmajor Leonid Vedenov till Interfax.

Liknande protester har tidigare stoppats av polis.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela