Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hatbrott mot homoledare i Irak

Nyheter | 01/10/2008 03:12

HBT-ledaren sköts kallblodigt ner av milis på öppen plats för sin läggning.

Ledaren för Iraks motsvarighet till RFSL avrättades i september. På blanka dagen i en frisörsalong attackerades han av militanta islamister

– Milis rusade in och sköt hans kropp full med kulor från nära håll. Pistolmännens exakta identitet är inte fastställd, men han mördades troligen av islamitiska dödspatruller som ger sig på lesbiska och bögar i Irak för att genomföra "sexuell rensning", uppger den brittiska hbt-aktivisten Peter Tatchell.

Bashar som jobbade för Irakiska HBTs Bagdad-avdelning tillhandahöll hus där homosexuella skulle kunna känna sig säkra i krigets Irak enligt Qx.

– Hans engagemang har räddat dussintalet människor, säger Tatchell. Bashar var en vänlig, generös och oerhört modig ung man... en verklig hjälte som riskerade sitt eget liv för att rädda andras.

Irak har en lång väg att gå vad gäller jämställdhet. Vi lär inte heller se general David Petreus gå i ett Pridetåg i Bagdad på ett tag framöver. Det är upp till bögarna själva att skydda sin rygg.

Skrivet av: