En invånare tittar ut genom en fönsterglugg i ett bostadshus efter en rysk raketattack i Zaporizjzja. Arkivbild.
En invånare tittar ut genom en fönsterglugg i ett bostadshus efter en rysk raketattack i Zaporizjzja. Arkivbild. - Foto: TT

Rysk avhoppare vittnar om tortyr i Ukraina

En avhoppad rysk militärofficer vittnar om brutala förhör där ukrainska män skjutits och hotats med våldtäkt.I dag har han flytt från Ryssland.


Överste Konstantin Jefremov berättar om hur han och hans soldater har rört sig i Ukraina under krigets första tid. Om kyla, hunger och plundring.

Jefremov fick sparken från den ryska militären för att han vägrade att återvända till Ukraina, säger han i en intervju med BBC.

I staden Bilmak, nordost om Melitopol, uppger Jefremov att han bevittnade förhör där ukrainska soldater fick tänder utslagna och hotades. En överste höll en pistol mot en ukrainsk soldats huvud och sköt sedan på båda sidorna om huvudet.

Samme överste gav enligt Jefremov order om att ukrainarna inte skulle få vanlig mat, utan bara vatten och kex.

— Vi försökte ge dem varmt te och cigaretter, säger han.

Samme överste ska också ha skjutit en fånge i armen och i benet under knät och en krigsfånge som medgett att han var prickskytt ska ha hotats att utsättas för våldtäkt.

BBC har kunnat verifiera att Konstantin Jefremov var i Ukraina tidigt under kriget. Bland annat i länet Zaporizjzja och i staden Melitopol. Däremot har hans specifika anklagelser inte kunnat bekräftas av oberoende.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!