Behåll pengarna, hälsar energiminister Lars Aagaard, här stående mellan ministerkollegorna Mette Kierkgaard och Lars Løkke Rasmussen på en bild från december.
Behåll pengarna, hälsar energiminister Lars Aagaard, här stående mellan ministerkollegorna Mette Kierkgaard och Lars Løkke Rasmussen på en bild från december. - Foto: TT

100 miljoner hamnade fel – hushåll får behålla pengarna

De danska hushåll som av misstag fått över 9 000 kronor i "värmecheck" får behålla pengarna. Det kan handla om totalt nästan 100 miljoner kronor, meddelar Energistyrelsen i Köpenhamn.


Det var i augusti som Danmarks regering lade sammanlagt 2,5 miljarder danska kronor på att försöka hjälpa folket i energipriskrisen. 411 000 hushåll fick 6 000 danska kronor (över 9 000 svenska kronor) vardera utbetalt.

Men frågan var omstridd, så dåvarande energiminister Dan Jørgensen (S) bad Energistyrelsen utreda så att bidragen hamnat rätt. Och nu står det klart att ungefär 10 600 hushåll fick pengar på felaktiga grunder.

Urvalet gjordes baserat på register som var bristfälligt uppdaterade. Exempelvis beräknades vissa hushåll ha höga kostnader på grund av gamla, ineffektiva värmesystem, trots att husen sedan länge moderniserats vid renoveringar.

Majoriteten av pengarna hamnade rätt

Den nye energiministern Lars Aagaard (M) tröstar sig med att det allra mesta av pengarna hamnade rätt.

"Utredningen visar att värmechecken i mycket hög grad nådde fram till de hem man ville hjälpa", säger han i en kommuniké enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Han betonar att det är "viktigt att lära" av sina misstag, men att så som lagen utformades går det inte att kräva tillbaka pengarna. Eller som Energistyrelsen konstaterar: "Rätten till värmecheck utgår från datakällorna, inte från faktiska förhållanden. Därför handlar det inte om felutbetalningar i lagens mening".

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.

Trump Media varnar för nakenblankning

Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerade om bland ministrar

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.