Människor med ursprung i Myanmar vid en demonstration i Thailands huvudstad Bangkok i samband med tvåårsdagen för militärkuppen 1 februari. Arkivbild.
Människor med ursprung i Myanmar vid en demonstration i Thailands huvudstad Bangkok i samband med tvåårsdagen för militärkuppen 1 februari. Arkivbild. - Foto: TT

Juntan i Myanmar inför nya tuffa åtgärder

Militärjuntan i Myanmar har infört infört nya, hårdare lagar för att komma åt oppositionens fästen i landet. Lagarna innebär bland annat att den som anklagas för förräderi eller spridning av "falska nyheter" kommer att ställas inför militärdomstol.


Totalt omfattas 37 kommuner av de nya åtgärderna och de som döms kommer inte att kunna överklaga om det inte gäller dödsstraff, som måste godkännas av juntaledaren Min Aung Hlaing, uppger den den statliga tidningen Global New Light of Myanmar.

Myanmar har befunnit sig i politisk och humanitär kris sedan den tidigare demokratikämpen Aung San Suu Kyis regering störtades i en militärkupp den 1 februari 2021, vilket blev slutet på landets korta period med demokrati.

Regimens nya besked signalerar att man försöker hitta nya metoder för att kväsa oppositionen i områden där det finns aktiva motståndskrafter.

Liknande lagar gäller sedan tidigare i elva andra kommuner.

Militärjuntan meddelade i onsdags, som markerade tvåårsdagen av militärkuppen, att det undantagstillstånd som infördes vid kuppen förlängs med ett halvår.

Enligt en oberoende grupp för politiska fångar har 2 940 civila dödats och 17 572 gripits av myndigheterna sedan militären tog över makten 2021.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Storbråk i parlament: Ledamot slogs i huvudet

Starkare detaljhandel än väntat i USA

Försäljningen inom den amerikanska detaljhandeln steg med 0,7 procent i mars jämfört med månaden före. Det var starkare än väntat.

Fångar trakasseras av kriminalvårdare

Kriminalvårdare på Skänneingeanstalten vittnar om att övervåld, förnedring och trakasserier används mot interner av en grupp kriminalvårdare, visar en granskning Sveriges Radios Kaliber har gjort.

Utredare: Slopa tillstånd för kameraövervakning

Det ska bli enklare att kameraövervaka. För kommuner, regioner och myndigheter ska det inte behövas tillstånd alls, föreslår utredaren.

FBI inleder utredning av brokollaps

USA:s federala polismyndighet FBI har inlett en brottsutredning efter den dödliga brokollapsen i Baltimore.

Ytterligare misstänkt efter springnotan

Ytterligare en person är misstänkt för inblandning i den omtalade springnotan i Malmö i julas. Fyra personer är sedan tidigare häktade som misstänkta för grovt bedrägeri och nu är även en man i 60-årsåldern anhållen i sin frånvaro, rapporterar P4 Malmöhus.