Människor med ursprung i Myanmar vid en demonstration i Thailands huvudstad Bangkok i samband med tvåårsdagen för militärkuppen 1 februari. Arkivbild.
Människor med ursprung i Myanmar vid en demonstration i Thailands huvudstad Bangkok i samband med tvåårsdagen för militärkuppen 1 februari. Arkivbild. - Foto: TT

Juntan i Myanmar inför nya tuffa åtgärder

Militärjuntan i Myanmar har infört infört nya, hårdare lagar för att komma åt oppositionens fästen i landet. Lagarna innebär bland annat att den som anklagas för förräderi eller spridning av "falska nyheter" kommer att ställas inför militärdomstol.


Totalt omfattas 37 kommuner av de nya åtgärderna och de som döms kommer inte att kunna överklaga om det inte gäller dödsstraff, som måste godkännas av juntaledaren Min Aung Hlaing, uppger den den statliga tidningen Global New Light of Myanmar.

Myanmar har befunnit sig i politisk och humanitär kris sedan den tidigare demokratikämpen Aung San Suu Kyis regering störtades i en militärkupp den 1 februari 2021, vilket blev slutet på landets korta period med demokrati.

Regimens nya besked signalerar att man försöker hitta nya metoder för att kväsa oppositionen i områden där det finns aktiva motståndskrafter.

Liknande lagar gäller sedan tidigare i elva andra kommuner.

Militärjuntan meddelade i onsdags, som markerade tvåårsdagen av militärkuppen, att det undantagstillstånd som infördes vid kuppen förlängs med ett halvår.

Enligt en oberoende grupp för politiska fångar har 2 940 civila dödats och 17 572 gripits av myndigheterna sedan militären tog över makten 2021.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bank nekade gravid provanställning

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.

IS uppges ha dödat syriska soldater

2 timmar sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

2 timmar sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.