Bilavgaser i Stockholm 2012. År 2035 är det tänkt att inga nya bilar ska få släppa ut avgaser i EU. Arkivfoto.
Bilavgaser i Stockholm 2012. År 2035 är det tänkt att inga nya bilar ska få släppa ut avgaser i EU. Arkivfoto. - Foto: TT

Nu är det klart – EU förbjuder bensinbilar 2035: "Äntligen"

Alla nya bilar i EU måste vara utsläppsfria senast år 2035. Det har nu definitivt bekräftats av EU-parlamentet – trots en strid in i det sista.


Den preliminära uppgörelse som nåddes med medlemsländerna i höstas fick på tisdagen stöd av 340 ja-sägande ledamöter mot 279 nej och 21 nedlagda i EU-parlamentet.

"Äntligen har vi, och framför allt industrin, en konkret tidsram att förhålla oss till. Vi gröna är glada att ett förbud från 2035 är på plats, men samtidigt är det ett decennium för sent", hälsar svenske Jakop Dalunde (MP) via sms.

"Ett historiskt viktigt beslut. Vi kan inte fortsätta släppa ut nya bensin- och dieselbilar på våra vägar i all oändlighet", skriver kollegan Heléne Fritzon (S) i ett pressmeddelande.

Alla svenska ledamöter på plats röstade ja, förutom SD:s Johan Nissinen och Charlie Weimers och den förre SD-ledamoten Peter Lundgren.

Uppgörelsen är en del av EU:s stora klimatpaket, Fit for 55, och innebär även en målsättning att 55 procent av alla bilar och 50 procent av alla skåpbilar ska vara utsläppsfria redan år 2030.

Senare under tisdagen väntar dessutom nya förslag från EU-kommissionen om utsläppskraven på tunga fordon, lastbilar och bussar.

TT
/
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!