I dag avgjordes den årliga upplagan av Atherstone Ball Game i England
I dag avgjordes den årliga upplagan av Atherstone Ball Game i England - Foto: Stella Pictures

Brutal aktivitet återkommer för att fira årlig tradition – härstammar från 1100-talet

En udda syn kan ses utanför Birmingham varje år. Mängder av engelsmän möts nämligen på ett torg för att spela en aggressiv form av fotbollsmatch, som härstammar från 1100-talet.


En ytterst märklig syn bevittnades nog av många i dag då en brutal version av fotboll spelades sydöst om Birmingham i England

Det var nämligen den 823:e upplagan av "Atherstone Ball Game" som avgjordes. En aggressiv form av fotboll där nästan alla medel är tillåtna för att behålla bollen inom laget. Aktiviteten härstammar hela vägen tillbaka till medeltiden. 

I ett viralt klipp på Tiktok var det förra året fullt av deltagande människor som kastade sig efter den hårda läderkulan. 

Firar pannkaksdagen med medeltidssport

Tävlingen äger rum under två timmar och är till för att fira "shove tuesday" eller pannkaksdagen som den också kallas. Traditionen motsvarar vår version av fettisdagen och är ett årligt inslag i det brittiska samhället. 

Tävlingen har daterats hela vägen tillbaka till slutet på 1100-talet då Leicestershire och Warwickshire sägs ha tävlat om en kista med guld. 

Den numera årliga upplagan av ”fotbollsmatchen” hålls i Warwickshire, som även ska vara födelseplatsen för den berömda pjäsförfattaren och poeten William Shakespeare. 

Målet med matchen är inte som i vanlig fotboll, att göra mål i en målbur. Istället är det slutgiltiga målet att vara de som håller bollen i sin ägo när slutvisslan ljuder. Och istället för guld vinner man endast äran. 

Enda gången då tävlingen ställts var under coronapandemin, 2021. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

1 timme sedan
Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.