EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen (i mitten) tillsammans med bland andra Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg vid fredagens årsdagsceremonier i Tallinn i Estland.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen (i mitten) tillsammans med bland andra Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg vid fredagens årsdagsceremonier i Tallinn i Estland. - Foto: TT

EU och Nato: Vi står enade bakom Ukraina

Enighet, frihet och mod är orden som upprepas gång på gång när EU och Nato gemensamt markerar mot Rysslands krig i Ukraina.Låt inte rädslan ta över, manar Estlands premiärminister Kaja Kallas på årsdagen av krigsutbrottet.


Fakta: Estlands självständighet

Estland styrdes under medeltiden av danskar, tyskar och svenskar innan man hamnade under det ryska imperiet från början av 1700-talet.

Under kaoset kring första världskrigets slutskede och den ryska revolutionen utropades självständighet den 24 februari 1918 – vilket dock omedelbart följdes av först tysk ockupation och sedan ett sovjetryskt angrepp. Först i februari 1920 nåddes ett fredsavtal som garanterade självständigheten.

Friheten varade dock bara fram till andra världskriget, då man först tvingades in som en delrepublik i Sovjetunionen 1940, sedan ockuperades av Nazityskland 1941 och därefter från 1944 åter blev sovjetiskt.

Efter det misslyckade gammalkommunistiska kuppförsöket i Moskva i augusti 1991 erkändes dock Estland och grannländerna Lettland och Litauen återigen som självständiga av både Ryssland och omvärlden.

På Frihetstorget i Tallinn vinkas det glatt till dignitärer och allmänhet från militärer i allehanda stridsfordon från Danmark, Frankrike och Polen. I luften flyger brittiska plan. Täta led av åskådare viftar med estniska och ukrainska flaggor.

— Leve Ukraina! hörs jublet när även några ukrainska soldater rullar in med sina fordon.

Budskapet är tydligt: här finns kraften från ett enat Europa, både militärt och politiskt.

— Vi står tillsammans bakom Ukraina, lovar premiärminister Kallas på en presskonferens i Stenbockska huset, där den estniska regeringen huserar.

En stridsvagn på Frihetstorget i Tallinn under fredagens militärparad.

Dubbel årsdag

Med sig har hon Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Att båda har valt att uppmärksamma årsdagen av krigsutbrottet i just Tallinn har med Estlands självständighetsdag att göra.

Den 24 februari 1918 var den dag då Estland utropade sin självständighet och inledde sin kamp för att slippa det ryska styret.

Samma datum, men 105 år senare, är nu även starkt förknippat med Ukrainas strävan till samma sak.

— Precis om Estland står stolt som en fri och självständig stat kommer också Ukraina att segra, säger von der Leyen.

Estlands premiärminister Kaja Kallas (i mitten), omgärdad av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Natos generalsekretare Jens Stoltenberg.

Manar till mod

Estland och grannarna i Lettland och Litauen har tillsammans med Polen varit ständigt pådrivande för att få EU och Nato att stå upp mot Moskva, även före det nya krigsutbrottet i fjol.

Det är inte konstigt. Det här är länder som i århundraden levt under ryskt styre, med erfarenhet av ryska imperietankar. Kaja Kallas fortsätter att trycka på och uppmanar sina kollegor i övriga EU att gå vidare med hennes förslag om gemensam upphandling av vapen och ammunition till Ukraina.

— Vi måste agera nu, säger Kallas och manar till mod.

— Hemligheten bakom frihet är mod. Ukraina och Rysslands närmaste grannar är inte rädda. Så varför ska länder längre bort vara rädda? Låt inte rädslan ta över. Ukraina måste vinna och angriparen tryckas tillbaka, säger premiärministern.

Danska och franska stridsfordon rullar fram genom Tallinn under fredagens militärparad.

"En dålig granne"

Hennes invånare tycks heller inte skrämda. Studenterna Kevin och Kadi konstaterar till och med att stämningen vid årets självständighetsdag är mer optimistisk jämfört med fjolåret. Då var kriget bara några timmar gammalt och ingen visste vart det skulle ta vägen.

— Det var mer känslosamt i fjol. Nu har vi redan varit med om det här i ett år, säger Kevin.

Krigsutbrottet och närheten till Ryssland har inte fått dem att fundera på att flytta.

— Det är fortfarande en lottovinst att vara född i Estland, säger Kevin.

— Vi har en dålig granne, men de andra är ganska bra, skrattar Kadi i Tallinn.

Kevin och Kadi från en av Tallinns studentorganisationer firar Estlands självständighetsdag.

TT
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!