Rafael Grossi, chef för FN:s internationella atomenergiorgan (IAEA), oroas över de återkommande strömavbrotten på kärnkraftverket i Zaporizjzja. Arkivbild.
Rafael Grossi, chef för FN:s internationella atomenergiorgan (IAEA), oroas över de återkommande strömavbrotten på kärnkraftverket i Zaporizjzja. Arkivbild. - Foto: TT

IAEA-chefen varnar: Turen kommer att vända

FN:s internationella atomenergiorgan varnar för att det leks med elden efter ännu ett strömavbrott på kärnkraftverket i Zaporizjzja.Stoppen är inte bra, men har visat sig kunna hanteras, säger Mattias Karlsson vid svenska Strålskyddsmyndigheten.


Fakta: Kärnkraftverket Zaporizjzja

Kärnkraftverket Zaporizjzja togs i drift 1995 och är Europas största. Det ligger utanför staden Enerhodar i länet Zaporizjzja i södra Ukraina.

Ryssland tog kontroll över kärnkraftverket under det fullskaliga krigets första veckor, men driften sköts delvis av ukrainsk personal.

Verket ligger vid floden Dneprs östra strand och den andra sidan av floden kontrolleras ännu av Ukraina. Under året har det skett omfattande beskjutning i bägge riktningar och bägge sidor anklagar varandra för att skapa risker kring kärnkraftverket. FN:s atomenergiorgan IAEA har gjort regelbundna besök.

I augusti förra året kapades strömförsörjningen till verket efter beskjutning, vilket var första gången under dess 40-åriga verksamhet. Då löstes problemen på två veckor.

Sedan mitten av september producerar kärnkraftsanläggningen ingen el, men alla sex reaktorer måste kylas ned med vatten för att förhindra en härdsmälta. Reaktorernas temperatur hålls nere genom att eldrivna pumpar för in kallt vatten genom reaktorkärnan. När elen bryts används dieselgeneratorer för att fortsätta pumpa kallt vatten.

Kärnkraftverket ligger omkring 50 mil söder om platsen där en av de värsta kärnkatastroferna skedde – i Tjernobyl.

Under tidig morgon bröts återigen strömförsörjningen till det ryskockuperade kärnkraftverket i Zaporizjzja i sydöstra Ukraina. Avbrottet kom efter en natt av ryska attacker över stora delar av Ukraina, som främst tycks ha riktat sig mot elnätet och annan infrastruktur.

Kärnkraftverket drevs av reservgeneratorer under drygt tio timmar innan ukrainska myndigheter under torsdagseftermiddagen meddelade att elförsörjningen återställts.

Under avbrottet kallade Rafael Grossi, chef för FN:s internationella atomenergiorgan (IAEA), situationen vid Zaporizjzja för ohållbar.

"Varje gång är det som att vi kastar en tärning. Och låter vi det här fortsätta kommer turen en dag att vända", säger Grossi i ett uttalande.

Duktiga att återställa

Det är sjätte gången som Europas största kärnkraftverk förlorar kontakten med elnätet.

Mattias Karlsson, utredare på svenska Strålsäkerhetsmyndigheten, tonar ner de akuta riskerna med stoppen, som har visat sig vara hanterbara.

— Är det så att de inte lyckats återställa en permanent kraftförsörjning eller kontinuerliga bränsletransporter till kärnkraftverket inom en vecka kan man bli lite bekymrad över situationen, säger han.

Senast anläggningen förlorade strömmen var i november i fjol. Att gå över på reservkraften innebär alltid en risk, men läget vid kärnkraftverket är inte mer allvarligt nu är vad det har varit de senaste månaderna, anser Mattias Karlsson.

— Varje gång det startar kan någonting gå fel, men i och med att de har använt det relativt mycket och nyligen hade latenta fel redan uppdagats, säger Mattias Karlsson.

IAEA-personal ger säkerhet

Kärnkraftverket intogs av ryska invasionsstyrkor under den första anfallsvågen för ett drygt år sedan. Sedan i höstas produceras inte längre någon el från verket, som före kriget stod för en femtedel av Ukrainas elförsörjning.

Att IAEA sedan september har personal på plats har, enligt Mattias Karlsson, haft stor betydelse för både säkerheten och lägesrapporteringen från kärnkraftverket.

— Nu fick de ju till rotation av personal från IAEA för någon vecka sedan. Även om det inte var så lätt så fick de till det så småningom, säger han och påpekar att även vissa reservdelar kunnat levereras till området.

Enligt Mattias Karlsson visar hanteringen på att varken Ryssland eller Ukraina har något intresse av att anläggningen i Zaporizjzja på något sätt ska skadas.

— Det ser ut som att båda parter vill vidmakthålla anläggningens integritet. Dispyten verkar röra kontrollen, men ingen vill ha kontrollen av en havererad kärnkraftsanläggning, säger han.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!