Kiska levde isolerad sedan 2011. Nu har hon dött.
Kiska levde isolerad sedan 2011. Nu har hon dött. - Foto: Lionel Cironneau/TT, Bizuayehu Tesfaye/TT

Späckhuggaren levde isolerad i 12 år – har dött i fångenskap

Kiska, även känd som "världens mest ensamma späckhuggare" har avlidit i fångenskap i temaparken Marineland i Kanada. Kiska levde isolerad sedan 2011.


Under lördagen meddelades det att Kiska, mer känd som "världens mest ensamma späckhuggare" avlidit i temaparken Marineland i staden Niagara Falls, Kanada.

Världens mest ensamma späckhuggare Kiska är död

Sedan 2011 har hon levt totalt isolerad, sedan hennes vän och stjärnan i filmen "Free Willy", Keiko, tragiskt avled i en populär nöjespark.

Kiska togs till fånga redan 1979 i Norra Atlanten. Då var hon bara tre år gammal.

Späckhuggare känner starkare känslor än människor

Sedan dess har hon bott i ett akvarium på Island, och köptes i samband med flytten till Marineland.

Där fick hon födde fem kalvar som samtliga dog unga – en förlust som tog hårt på Kiska, enligt The Whale Sanctuary Project, som menar att späckhuggare förmår känna djupa och komplexa känslor, lika mycket eller till och med mer än människor.

Video när Kiska slår huvudet mot tanken gick viral

2021 blev en video på Kiska viral, där hon syntes slå sitt huvud mot sin tank upprepade gånger. Under veckan, bara dagar innan sin död, läcktes klipp på henne där hon sågs simma runt i cirklar – en enorm varning för hennes mentala hälsa, menar aktivister.

Späckhuggaren har varit roten i många djurrättsaktivisters arbeten. Phil Demers, djurrättsaktivist och tidigare medarbetare på Marineland, berättar för The Mirror att en sådan isolation är att likställa med tortyr för djur som späckhuggare.

Kiska den sista späckhuggaren att leva i isolation

Kiska var den sista späckhuggaren som tvingats leva i ett sådant fångenskap. Men advokaten Camille Labchuck vid Animal Justice, anser att man trots hennes död bör skipa rättvisa för Kiska:

– Det är hjärtskärande att veta att Kiska aldrig kommer att få chansen att bli omplacerad till ett valreservat och uppleva den frihet som hon så djupt förtjänade. Medan ingen annan späckhuggare kommer att behöva utstå grymheten av fångenskap i Kanada igen, kräver vi rättvisa för vad Kiska fick utstå i händerna på Marineland. 

I uttalandet kräver hon att myndigheterna offentliggör obduktionsrapporten av Kiska och därefter åtalar Marineland för det som Kiska utsattes för under hennes sista år, skriver The Whale Sanctuary Project.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!