Taiwan utrikesminister Joseph Wu.
Taiwan utrikesminister Joseph Wu. - Foto: AP/TT

Honduras klipper banden med Taiwan

Honduras utrikesdepartement bekräftar att landet klipper de formella banden med Taiwan.


Honduras har till nu varit ett av bara 14 länder som har diplomatiska förbindelser med Taiwan, men meddelade i mitten av mars att man upprättar förbindelser med Kina. Att Honduras nu bryter med Taiwan är därmed väntat, då Kina inte accepterar att länder har relationer med både Peking och styret i Taipei.

Latinamerika har varit ett viktigt diplomatiskt slagfält för Kina och Taiwan. Flera länder i regionen har dock på senare år valt att byta sida från Taiwan till Kina – Nicaragua, El Salvador, Panama, Dominikanska republiken och Costa Rica.

I ett försök att uppvakta Taiwans allierade har Kina ökat investeringarna i latinamerikanska länder de senaste åren.

Beskedet från Honduras kommer ett par dag efter att Honduras utrikesminister Eduardo Reina besökt Kina för att diskutera relationerna.

I februari presenterade Reina planerna på ett nytt, kinesiskt finansierat, dammbygge. Kina har redan finansierat bygget av en annan damm i Honduras genom ett lån på 300 miljoner dollar. Från Taiwans håll anser man att Honduras blivit duperat av Kina.

— President (Xiomara) Castro och hennes styre har hyst illusioner om Kina, säger Taiwans utrikesminister Joseph Wu vid en presskonferens, och tillägger:

— Kina har inte slutat med sina försök att locka bort Honduras med ekonomiska incitament.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

700 instängda i australisk avkrok

Israel uppges ha attackerat mål i Syrien

Israel har attackerat flera militära mål på landsbygden utanför Damaskus natten till tisdag, enligt statliga syriska medier.

USA: Vapen förstörda i Jemen

Sju sjömålsrobotar, tre attackdrönare och tre containrar med vapen tillhörande den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen förstördes av USA:s militär under måndagen, enligt ett uttalande.

SAS kan få böta – passagerare saknade covidtest

Flygbolaget SAS kan få böta i Danmark för att ha brutit mot reglerna under coronapandemin.

Örebro bötfäller sig själv efter bygglovsmiss

2 timmar sedan
Bygg- och miljönämnden i Örebro bötfäller markplanerings- och exploateringsnämnden i samma kommun efter att man missat att ett tillfälligt bygglov för en parkeringsplats gått ut, skriver Nerikes Allehanda.

Nvidia presenterar ny AI-processor

3 timmar sedan
Amerikanska chiptillverkaren Nvidia presenterar en ny processor som vd Jensen Huang hoppas ska stärka bolagets dominans inom AI-hajpen, som redan gjort bolaget till världens tredje högst värderade börsbolag.