Taiwan utrikesminister Joseph Wu.
Taiwan utrikesminister Joseph Wu. - Foto: AP/TT

Honduras klipper banden med Taiwan

Honduras utrikesdepartement bekräftar att landet klipper de formella banden med Taiwan.


Honduras har till nu varit ett av bara 14 länder som har diplomatiska förbindelser med Taiwan, men meddelade i mitten av mars att man upprättar förbindelser med Kina. Att Honduras nu bryter med Taiwan är därmed väntat, då Kina inte accepterar att länder har relationer med både Peking och styret i Taipei.

Latinamerika har varit ett viktigt diplomatiskt slagfält för Kina och Taiwan. Flera länder i regionen har dock på senare år valt att byta sida från Taiwan till Kina – Nicaragua, El Salvador, Panama, Dominikanska republiken och Costa Rica.

I ett försök att uppvakta Taiwans allierade har Kina ökat investeringarna i latinamerikanska länder de senaste åren.

Beskedet från Honduras kommer ett par dag efter att Honduras utrikesminister Eduardo Reina besökt Kina för att diskutera relationerna.

I februari presenterade Reina planerna på ett nytt, kinesiskt finansierat, dammbygge. Kina har redan finansierat bygget av en annan damm i Honduras genom ett lån på 300 miljoner dollar. Från Taiwans håll anser man att Honduras blivit duperat av Kina.

— President (Xiomara) Castro och hennes styre har hyst illusioner om Kina, säger Taiwans utrikesminister Joseph Wu vid en presskonferens, och tillägger:

— Kina har inte slutat med sina försök att locka bort Honduras med ekonomiska incitament.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.