Taiwan utrikesminister Joseph Wu.
Taiwan utrikesminister Joseph Wu. - Foto: AP/TT

Honduras klipper banden med Taiwan

Publicerades: 26 Mar, 03:24, Uppdaterades: 26 Mar, 05:28

Honduras utrikesdepartement bekräftar att landet klipper de formella banden med Taiwan.


Honduras har till nu varit ett av bara 14 länder som har diplomatiska förbindelser med Taiwan, men meddelade i mitten av mars att man upprättar förbindelser med Kina. Att Honduras nu bryter med Taiwan är därmed väntat, då Kina inte accepterar att länder har relationer med både Peking och styret i Taipei.

Latinamerika har varit ett viktigt diplomatiskt slagfält för Kina och Taiwan. Flera länder i regionen har dock på senare år valt att byta sida från Taiwan till Kina – Nicaragua, El Salvador, Panama, Dominikanska republiken och Costa Rica.

I ett försök att uppvakta Taiwans allierade har Kina ökat investeringarna i latinamerikanska länder de senaste åren.

Beskedet från Honduras kommer ett par dag efter att Honduras utrikesminister Eduardo Reina besökt Kina för att diskutera relationerna.

I februari presenterade Reina planerna på ett nytt, kinesiskt finansierat, dammbygge. Kina har redan finansierat bygget av en annan damm i Honduras genom ett lån på 300 miljoner dollar. Från Taiwans håll anser man att Honduras blivit duperat av Kina.

— President (Xiomara) Castro och hennes styre har hyst illusioner om Kina, säger Taiwans utrikesminister Joseph Wu vid en presskonferens, och tillägger:

— Kina har inte slutat med sina försök att locka bort Honduras med ekonomiska incitament.

TT
/
Senaste nytt

Barn allvarligt skadad efter påkörning

"Unabombaren" Kaczynski är död

Theodore "Ted" Kaczynski, känd som "unabombaren" har avlidit i fängelset, enligt ett uttalande från kriminalvården i USA.

Viaplay rasar – men svensk strömning växer

1 timme sedan
Strömningstjänsten Viaplay har kollapsat på börsen i veckan. Kunderna sviker och annonsmarknaden viker ned, enligt bolaget. Men svenskarna betalar mer för strömningstjänster nu än för ett år sedan och branschen växer, enligt Marie Nilsson på Mediavision.

Krisen avvärjd: Jordgubbar till midsommar

1 timme sedan
Den senaste tidens värme har gjort att jordgubbarna ser ut att mogna i tid. Det ska gå att få svenska jordgubbar på bordet till midsommar i hela landet, enligt Bärfrämjandet.

Efter åtalet – Trump möter vänligt sinnad publik

1 timme sedan
USA:s tidigare president Donald Trump gör sina första officiella framträdanden sedan han åtalats i ett omfattande federalt mål – och han väljer att göra dem hos några av sina trognaste republikanska anhängare i delstaten Georgia och i North Carolina.

Barnens öde lyfter hela landet

2 timmar sedan
Vi hittade barnen: mirakel, mirakel, mirakel! Orden speglar stämningen i Colombia och tillhör general Pedro Sánchez som ledde sökinsatsen efter de fyra försvunna barnen i Amazonas regnskog.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.