Benjamin Netanyahu, till höger, i knesset i måndags.
Benjamin Netanyahu, till höger, i knesset i måndags. - Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Vad lovade Netanyahu för att behålla makten?

Publicerades: 28 Mar, 14:26

Israels politiska partier förbereder sig för den av Benjamin Netanyahu utlovade försoningsdialogen, efter den senaste tidens våldsamma dramatik. Samtidigt växer frågetecknen kring vad premiärministern gått med på för att kunna sitta kvar.


Förhandlingsteam sätts ihop av partiledningarna, och president Isaac Herzog har erbjudit sig att agera medlare.

— Nu är det dags för ärliga, seriösa och ansvarsfulla samtal som så snabbt som möjligt leder till lugnare stämning och gjuter olja på vågorna, säger Herzog enligt nyhetsbyrån AP.

Efter flera månaders stegrande protester backade premiärminister Netanyahu i måndags, och pausade förslag till nya rättslagar som enligt kritikerna hotar Israels status som demokratiskt land.

Men pausen varar bara till parlamentet knessets nästa session om ungefär en månad. Många i proteströrelsen vet inte om de vågar andas ut.

En omtalad fråga är hur stora eftergifter Netanyahu gjort mot sin koalitions mer högerextrema medlemmar, för att de ska gå med på att bromsa lagförslagen och inte spräcka regeringen.

Ultranationalisten Itamar Ben-Gvir, som är säkerhetsminister, säger sig ha krävt och fått löfte om ett "nationalgarde" som ska lyda direkt under honom i stället för under polisen. Skeptiker befarar att han därmed kan sätta upp en egen bosättarmilis, som förvärrar våldet mellan israeler och palestinier ytterligare, rapporterar israeliska medier.

TT
/
Senaste nytt

Larm om explosion i Sundbyberg

Sundbyberg: Polisen rapporterar om detonation

"Flera samtal om ljud från en hög smäll i centrala Sundbyberg.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Stockholm rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Polisen ska utreda orsaken till olyckan i Vasastaden.", skriver polisen på sin hemsida.

Upp mot 30 grader – kan bli värmebölja

2 timmar sedan
Sol, värme och höga temperaturer. Så lyder väderprognosen för den kommande tiden. Det väntas bli allra varmast i Värmland, säger meteorolog Erik Höjgård-Olsen.

Många döda i skogsbrand i Kazakstan

3 timmar sedan
En stor skogsbrand i Kazakstan har krävt 14 liv, enligt landets departement för nödlägen. Av ett tidigare uttalande framgick att man letade efter skogsvaktare som ringats in av elden i nordöstra landsändan.

Barn allvarligt skadad efter påkörning

3 timmar sedan
En flicka är allvarligt skadad efter att ha blivit påkörd av en bil i stadsdelen Hageby i Norrköping, rapporterar lokala medier.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.