Benjamin Netanyahu, till höger, i knesset i måndags.
Benjamin Netanyahu, till höger, i knesset i måndags. - Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Vad lovade Netanyahu för att behålla makten?

Israels politiska partier förbereder sig för den av Benjamin Netanyahu utlovade försoningsdialogen, efter den senaste tidens våldsamma dramatik. Samtidigt växer frågetecknen kring vad premiärministern gått med på för att kunna sitta kvar.


Förhandlingsteam sätts ihop av partiledningarna, och president Isaac Herzog har erbjudit sig att agera medlare.

— Nu är det dags för ärliga, seriösa och ansvarsfulla samtal som så snabbt som möjligt leder till lugnare stämning och gjuter olja på vågorna, säger Herzog enligt nyhetsbyrån AP.

Efter flera månaders stegrande protester backade premiärminister Netanyahu i måndags, och pausade förslag till nya rättslagar som enligt kritikerna hotar Israels status som demokratiskt land.

Men pausen varar bara till parlamentet knessets nästa session om ungefär en månad. Många i proteströrelsen vet inte om de vågar andas ut.

En omtalad fråga är hur stora eftergifter Netanyahu gjort mot sin koalitions mer högerextrema medlemmar, för att de ska gå med på att bromsa lagförslagen och inte spräcka regeringen.

Ultranationalisten Itamar Ben-Gvir, som är säkerhetsminister, säger sig ha krävt och fått löfte om ett "nationalgarde" som ska lyda direkt under honom i stället för under polisen. Skeptiker befarar att han därmed kan sätta upp en egen bosättarmilis, som förvärrar våldet mellan israeler och palestinier ytterligare, rapporterar israeliska medier.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
TT
/