Den nu mördade baronessan Myriam Ullens (mitten) tillsammans med Frankrikes dåvarande president Nicolas Sarkozy vid öppnandet av en utställning i Peking 2007. Arkivfoto.
Den nu mördade baronessan Myriam Ullens (mitten) tillsammans med Frankrikes dåvarande president Nicolas Sarkozy vid öppnandet av en utställning i Peking 2007. Arkivfoto. - Foto: Francois Mori/AP/TT

Baronessan Myriam Ullens skjuten till döds av sin styvson

En av Belgiens rikaste familjer skakas av ett familjedrama. 70-åriga baronessan Myriam Ullens har skjutits ihjäl av sin 57-årige styvson – en tidigare säkerhetsagent som är i fejd med den belgiska staten.


Ullens dödades med fyra kulor i huvudet utanför sitt hus i Ohain, strax sydost om Bryssel, vid tio-tiden i onsdags morse. Den utpekade gärningsmannen, som snabbt greps, är en av hennes styvsöner som hon i flera år haft en arvstvist med, enligt tv-kanalen RTL.

Gärningsmannen har dessutom förekommit flitigt i belgiska medier under de senaste åren. Efter att ha arbetat för den belgiska säkerhetstjänsten fram till 2018 anklagade han bland andra mångårige förre ministern Didier Reynders för mordhot, kopplat till vad han själv hävdar är sina utredningar om korruption och pengatvätt.

Fejd med staten

— Det är som att göra Al Capone till polischef i Chicago, sade han om Reynders i en tidningsintervju 2019 då denne fördes fram – och sedan tillträdde – som ansvarig för rätts- och justitiefrågor i EU-kommissionen.

Granskningen av Reynders lades dock snabbt ner utan bevis, varpå den nu mordanklagade gärningsmannen i stället själv blivit föremål för en polisundersökning.

Den mördade Myriam Ullens var hustru i andra giftet till 88-årige baron Guy Ullens de Schooten Whettnall, som är en av Belgiens rikaste män, bland annat som huvudägare i Viktväktarna, Weight Watchers International. Redan för över 20 år sedan drog han sig dock själv tillbaka från det aktiva affärslivet för att i stället ägna sig åt allehanda filantropi, med bland annat konststiftelser och museer.

Nära kungahus

Enligt belgiska medier ska hans nu mordanklagade son ha ogillat hur styvmodern skötte parets affärer sedan fadern drabbats av en stroke.

Släktens Ullens de Schooten har för övrigt nära kopplingar till flera europeiska kungahus, inklusive det svenska. Guys äldre bror Charles-Albert (1927-2006) var tidigare gift med Madeleine Bernadotte, vars pappa Carl var bror till drottning Astrid av Belgien och kronprinsessan Märtha av Norge.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!