En ukrainsk soldat med ett antidrönarvapen i en skyttegrav i Bachmut.
En ukrainsk soldat med ett antidrönarvapen i en skyttegrav i Bachmut. - Foto: Libkos/AP/TT

Ny försvarslinje i Bachmut – utifall att

Ukrainska soldater gräver nya skyttegravar i Bachmut – för säkerhets skull om den omstridda staden skulle falla.De öser granater över oss, säger sergeanten Andrij.


Den lilla staden i Donbassområdet har beskrivits som strategiskt egentligen betydelselös. Men symboliskt har Bachmut blivit en nyckelstad för hur det går i kriget i vår. Och Kiev-regeringen befarar att om staden faller ökar faran för större orter väster därom, som Slovjansk och Kramatorsk.

— Vi är i andra försvarslinjen. Det är här våra mannar skulle förskansa sig om fienden startade massiva anfall, förklarar Andrij, 23-årig sergeant.

Fälten där hans grupp gräver nya skyttegravar ligger ungefär en kilometer från fronten.

— Varje skyttegrav görs för åtta soldater.

En sådan är ett 100-tal meter bred. Och de grävs i närheten av varandra, en kedja som bildar en försvarslinje. För övertäckning och skydd kombineras bland annat stammar från poppelträd, taggtråd och bildäck. Det är ett mödosamt manuellt arbete – i närheten av fronten är det för farligt att använda grävmaskiner.

— Det är en teknik i sig, granater kan nå ned 1,6 meter i marken, säger Andrij.

Så ett riktmärke är att komma under den nivån, då anses soldaterna relativt säkra.

På andra sidan Bachmut, i söder och i öster, gräver ryssarna sina egna motsvarande skyttegravar, i väntan på den ukrainska våroffensiv som det länge spekulerats i ska komma. Men än så länge ligger fronten ganska stilla – även om ingen kan slappna av.

— "Orkerna" öser granater över oss hela tiden, säger Andrij.

Öknamnet "orker" för fienden har ukrainarna lånat från J R R Tolkiens litterära värld.

Områden under rysk kontroll och rysk militär närvaro den 10 april.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!