Protesterna i Frankrike fortsatte på fredagen, här i Lyon.
Protesterna i Frankrike fortsatte på fredagen, här i Lyon. - Foto: Laurent Cipriani/AP/TT

Franska pensionslagarna antagna

Frankrikes nya pensionslagar är nu verklighet efter det att de sista byråkratiska hindren har passerats. Men missnöjet fortsätter på landets gator.


Fakta: Franska pensioner

Den allmänna pensionsåldern i Frankrike sänktes från 65 till 60 år 1982, under president François Mitterrand (Socialistpartiet), som då hade tagit över makten med stöd av Kommunistpartiet.

1995, när Mitterrand hade ersatts av den borgerlige Jacques Chirac, gjordes ett försök att höja pensionsåldern inom offentlig sektor. Miljontals fransmän gick ut och demonstrerade, i vad som har beskrivits som de mest omfattande protesterna sedan Majrevolten 1968. Förslagen drogs tillbaka.

2010 var det president Nicolas Sarkozy som ville höja pensionsåldern till 62. Facken gjorde gemensam sak och utlyste generalstrejk. Det slutade med att regeringen gick med på mindre eftergifter, men höjningen gick igenom.

Emmanuel Macron började försöka driva igenom en höjning från 62 till 64 år för uppemot fem år sedan. I ljuset av stora protester, men även pandemin, lades planerna på is ett tag.

Det nya lagpaketet har publicerats i regeringens tidning Journal Officiel, där alla regeringstexter trycks, vilket betyder att pensionsreformen är ett faktum.

Publiceringen kom efter det att författningsrådet på fredagen godkände de grundläggande delarna i regeringens impopulära lagpaket om att bland annat höja pensionsåldern från 62 till 64 år.

Fransmän har länge protesterat mot pensionsreformen som president Emmanuel Macron har arbetet för i flera år. Men protesterna blev mer högljudda och våldsamma efter det att premiärminister Élisabeth Borne i mitten av mars utlöste paragraf 49.3 i grundlagen, då nationalförsamlingen hotade att stoppa lagförslaget, och på så sätt kunde kringgå nationalförsamlingens ledamöter och se till att en lag antas oavsett vad de säger.

Även på fredagen, efter författningsrådets besked, fortsatte protesterna i många franska städer.

Enligt tv-kanalen France24 greps omkring hundra personer i samband med protesterna i Paris på fredagskvällen. Och i Marseille stoppades delar av tågtrafiken då demonstranter befann sig på spåren. Polisen uppges ha använt tårgas mot demonstranter i exempelvis Strasbourg.

Flera fackförbund uppmanar till omfattande protester på första maj.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!