Kläder på marken efter det att panik utbröt i en folksamling.
Kläder på marken efter det att panik utbröt i en folksamling. - Foto: Huthirebellerna/AP/TT

Minst 85 ihjälklämda vid pengautdelning – barn bland de döda

Minst 85 personer klämdes till döds och flera hundra skadades i Jemens huvudstad Sana på onsdagskvällen, när panik uppstod i en folksamling när allmosor delades ut. Kvinnor och barn finns bland de döda, säger en källa till AFP.


Katastrofen ska ha inträffat i samband med en välgörenhetstillställning i stadens äldre delar, i Bab al-Jemen, några dagar innan fastemånaden Ramadans avslutning.

Lokala handlare hade gått samman och delade ut allmosor på motsvarande hundra kronor vardera i en skola på onsdagskvällen, och hundratals fattiga samlades snabbt.

Varningsskott sköts i luften i Sana

Enligt två vittnen som nyhetsbyrån AP hänvisar till ska beväpnade huthier ha skjutit varningsskott i luften i ett försök att kontrollera folksamlingen. Men i stället verkar ett av skotten ha träffat en elledning som exploderade, vilket orsakade paniken.

Uppgifter om antalet döda och skadade varierar. Enligt två källor till AFP har antalet döda stigit till 85 och fler än 320 personer skadades.

De döda och skadade har förts till närliggande sjukhus, uppger Huthirebellernas inrikesdepartement enligt rebellkontrollerade nyhetsbyrån Saba.

Tre gripna efter dödliga kaoset i Sana

Departementets talesperson Abdel-Khaleq al-Aghri skyller katastrofen på de ansvariga för utdelningen, som ska ha skett utan att lokala myndigheter varslats. Tre personer har gripits.

Sana kontrolleras sedan 2014 av rebellerna, som tvingade den mer internationellt erkända regeringen på flykt. En bred militär koalition ledd av Saudiarabien ingrep året därpå på regeringens sida i konflikten som har pågått sedan dess. Över 150 000 människoliv har krävts i kriget sedan dess, men i år har hoppet tänts om att konflikten ska kunna nå en lösning, då hundratals fångar utbytts och planer på fredssamtal som ska inledas efter högtiden id al-fitr, som avslutar fastemånaden.

Zakat, allmosor till behövande, är en av islams fem pelare. Troende påminns om att att vara extra givmilda under fastemånaden.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!