Det mexikanska regeringsplanet har nu sålts efter att ha varit ute till försäljning i flera år.
Det mexikanska regeringsplanet har nu sålts efter att ha varit ute till försäljning i flera år. - Foto: Marco Ugarte/AP/TT

Lyxiga regeringsplanet har fått ny ägare – såldes för över en miljard kronor

Det tog några år. Men nu har det lyxiga mexikanska regeringsplanet, värderat till över en miljard kronor, till sist fått en ny ägare. Köparen? Tadzjikistans regering.


I samband med valet 2018 lovade Mexikos president Andrés Manuel López Obrador att han skulle sälja det minst sagt flådiga presidentplanet om han kom till makten. Planet, en Boeing 787 Dreamliner, har sedan dess varit ute till försäljning. Dock utan någon vidare lycka.

För några år sedan kläckte presidenten idén om att lotta ut planet till det mexikanska folket. Men något lotteri med planet som vinst blev det inte och trots ett antal intressenter har planet blivit kvar i mexikansk ägo – tills nu.

Sålt för över en miljard kronor

Enligt López Obrador har flygplanet sålts till Tadzjikistans regering. Och priset? Närmare en miljard kronor.

— Efter lång tid lyckades vi sälja planet, säger den mexikanske presidenten i en videohälsning inifrån flygplanet.

Genom åren har planet tappat rejält i värde. Det pampiga regeringsplanet, med bland annat marmordekorerade badrum och lyxig presidentsvit, köptes in för närmare två miljarder kronor och uppges vara värt drygt en miljard i dag. Den mexikanske presidenten har tidigare sagt att regeringen inte kommer att sälja planet för mindre än vad det är värt.

Nu är dock affären i hamn och planet, med sina 80 platser, har fått en ny ägare.

— Vi är glada, säger presidenten vidare.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!