Cyrus Paye som är koordinator för Läkares utan gränsers insatser i al-Fashir i Darfur.
Cyrus Paye som är koordinator för Läkares utan gränsers insatser i al-Fashir i Darfur. - Foto: Ali Shukur/Läkare utan gränser/TT

Larm från Darfur i Sudan: Många skadade är barn

Konflikten i Sudan pågår både i huvudstaden och Darfurprovinsen, men vittnesmålen därifrån är få. En av dem som kan berätta är Cyrus Paye från Läkare utan gränser.Det är mycket osäkert här på grund av skjutande och granatattacker – många civila har dödats, säger han.


Strider pågår bland annat i staden al-Fashir i västra Sudan.

— Vi har tagit emot 354 skadade sedan striderna inleddes. 47 har dött. Läget är katastrofalt. En majoritet av de skadade är civila som har träffats av förlupna kulor, många av dem är barn. De har frakturer som orsakats av kulorna, de har skottskador och splitter i ben, bröstkorg och mellangärde, sade Paye i fredags i ett meddelande via Whatsapp.

Blodtransfusioner är omöjliga, det finns inte blod och attackerna stoppar leveranser. Sjukvårdsmaterialet är nästan helt slut, eftersom Darfur stängts av och Sudan lamslagits.

Sjukhuset där Cyrus Paye jobbar, kallat South hospital i staden al-Fashir, är ett av få som tar emot skadade. Men till exempel blodtransfusioner är omöjliga att utföra, blodet är slut och inga transporter kan genomföras.

Överlever inte

För tidigt födda överlever ofta inte, då specialvård saknas. Och gravida mödrar ligger två och två i varje säng, fortsatte Paye enligt den transkribering som Läkare utan gränser vidarebefordrade.

Striderna mellan Sudans militär och den paramilitära milisen RSF rasar främst i huvudstaden Khartum, där också mediebevakningen är störst. Men den vidsträckta regionen Darfur i väst är ytterligare ett slagfält i kampen om makten.

De senaste veckorna har våldsamheterna ökat när paramilitära grupper attackerat byar och flyktingområden. Situationen påminner om de svåra åren av väpnad konflikt som inleddes 2003 och som ledde till att mellan 250 000 och 350 000 Darfurbor dödades. Dåvarande diktatorn Omar al-Bashir skapade den paramilitära milis som då kallades janjawid, numera RSF.

Misstänkt för folkmord

Omar al-Bashir, som störtades av RSF och Sudans militär 2019, är fängslad i väntan på rättegång i Internationella brottmålsdomstolen, anklagad för folkmord i Darfur.

Men i regionen fortsätter milisgrupper, möjligen kopplade till RSF, att angripa befolkningen.

— Alla andra sjukhus har fått stänga, då de varit för nära stridsplatser. Personal kunde inte heller ta sig till arbetsplatserna på grund av intensiteten i konflikten, berättade Paye från sjukhuset South Hospital i al-Fashir.

— Sjukvårdspersonal, hjälparbetare och räddningsmanskap kan inte förflytta sig, vilket innebär att människor dör. Garantier från de stridande parterna att skona civila kan ändra detta, sade han.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.