Den nordvästra hamnstaden Genua där maffialedaren Pasquale Bonavota greps på torsdagsmorgonen. Arkivbild.
Den nordvästra hamnstaden Genua där maffialedaren Pasquale Bonavota greps på torsdagsmorgonen. Arkivbild. - Foto: Antonio Calanni/AP/TT

Maffiaboss på rymmen gripen i Italien

En högt uppsatt ledare i den italienska maffian 'Ndrangheta har gripits av polis, uppger italienska myndigheter.


Fakta: Maffian i Italien

Italiens tre största maffiagrupper är regionalt förankrade men också internationellt verksamma inom alla upptänkliga brottskategorier: mord, utpressning, knarkhandel, miljöbrott, skattefusk, penningtvätt, piratkopiering och flyktingsmuggling.

'Ndrangheta: Kalabrien. Beskrivs som den mäktigaste kriminella organisationen i Italien, inte minst tack vare omfattande smuggling av kokain från Sydamerika. Har sin bas i ett av landets fattigaste områden, vid tån på "stöveln".

Cosa Nostra: Sicilien. Tidigare den mest uppmärksammade organisationen, mycket på grund av brutala interna uppgörelser och insatser i stor skala av italiensk polis. Den ursprungliga maffian som fungerat som en modell för andra och som är uppbyggd kring klaner och familjer.

Camorra: Neapeltrakten. Kontrollerar bland annat illegal sophantering och livsmedelsfusk och tvingar företagare att betala beskyddarpeng, "pizzo". Mycket av Camorrans inkomster kommer från droghandel. Är mindre hierarkisk men mer blodig än Cosa Nostra, enligt författaren Roberto Saviano som skrivit boken "Gomorra".

Källor: AFP och BBC

49-åriga Pasquale Bonavota har varit efterlyst sedan november 2018 när han lyckades rymma från ett livstidsstraff för två mord utförda 2004 och 2014 på en medlem i hans egen klan och på en rivaliserande ledare av en annan klan.

Bonavota greps på torsdagsmorgonen i den nordvästra hamnstaden Genua. Lokala medier rapporterar att han lämnade stadens katedral när han greps. Han bar på falsk legitimation.

Bonavota anses vara hjärnan hos 'Ndranghetas Bonavota-klan, som inkluderar hans två bröder, baserad i Kalabrien. Klanen är också verksam i de nordliga regionerna Piemonte och Ligurien, vilket inkluderar Genua. 'Ndrangheta beskrivs som den mäktigaste och rikaste kriminella organisationen i Italien.

Domen från 2018 ändrades 2021 i en appellationsdomstol samtidigt som han var på flykt. Pasquale Bonavota var däremot den sista maffiamedlemmen på rymmen relaterat till ett annat stort rättegångsfall mot 'Ndrangheta från 2021, som involverade över 300 misstänkta medlemmar.

Gripandet av Bonavota kommer tre månader efter det uppmärksammade gripandet av Matteo Messina Denaro, ledaren av den sicilianska maffian Cosa Nostra.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!