En grävmaskin i Ommeren, där skatten påstods ha varit gömd, under måndagen. Grävandet har dock inte gett önskat resultat och på tisdagen avblåstes sökandet.
En grävmaskin i Ommeren, där skatten påstods ha varit gömd, under måndagen. Grävandet har dock inte gett önskat resultat och på tisdagen avblåstes sökandet. - Foto: Aleksandar Furtula/AP/TT

Sökandet avblåst – ingen nazistskatt i Ommeren

Den stora skattjakten som har pågått i flera månader i den nederländska byn Ommeren har blåsts av, utan att någon nazistskatt har hittats.


Sedan i januari, då nationalarkivet visade upp en handritad karta med ett rött kryss på, har lycksökare samlats i Ommeren. Men nu är det slut på letandet.

"Vi har kommit fram till att det inte finns någon nazistskatt i Ommeren. Vi antar att skatten en gång var begravd i Ommeren, men att den har tagits bort vid något tillfälle", meddelar Birgit van Aken-Quin i kommunen Buren i ett mejl.

Enligt dokument som förvarades med kartan fanns vittnesmål om att nazisterna begravt fyra ammunitionslådor fulla med smycken, ädelstenar och guldmynt. Värdet i dag uppskattas till elva miljoner euro, motsvarande 124 miljoner kronor.

Nazisterna ska enligt uppgifterna ha tillskansat sig skatten sedan en bank i Arnhem bombats 1944.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!