Italiens utrikesminister Antonio Tajani. Arkivbild.
Italiens utrikesminister Antonio Tajani. Arkivbild. - Foto: Franck Robichon/AP/TT

Italien-Frankrike: Migrantgräl på ministernivå

Italiens utrikesminister ställer in en planerad resa till Paris efter att Frankrikes inrikesminister Gerald Darmanin i en radiointervju sagt att den italienska ledaren Giorgia Meloni "inte är kapabel att lösa de migrationsproblem" som hennes land har.


Den italienske utrikesministern Antonio Tajani slog snabbt tillbaka och kallade Darmanins kommentarer "oacceptabla" och ställde in sin Parisresa.

— Det här är inte i den anda som gemensamma europeiska utmaningar ska mötas, sade han.

Paris försökte sedan gjuta olja på vågorna och hälsade att man hoppades Tajans möte med sin franska motsvarighet Catherine Colonna – som var tänkt att hållas under torsdagskvällen – snart kunde äga rum vid en ny tidpunkt.

Det franska utrikesdepartementet meddelar att regeringen "önskar att arbeta tillsammans med Italien för att möta gemensamma utmaningar med snabbt ökande migrantflöden" och efterlyser en "lugn dialog".

Men Tajani anser att Darmanins ord var en "dolkstöt i ryggen" och den italienske utrikesministern säger i en tv-intervju att han fortfarande väntar på en "ursäkt till premiärministern, till regeringen och till Italien".

Sedan årsskiftet har det varit en kraftig ökning av antalet migranter, flertalet från norra Afrika, som tagit sig till italienska hamnar. Enligt den italienska regeringen har mer än 42 000 människor anlänt sedan den 1 januari – det vill säga nästan fyra gånger så många som samma period förra året.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

Statliga banken SBAB sänker tremånadersräntan med 0,10 procentenheter. Därmed hamnar den så kallade listräntan på 4,92 procent.

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.

Assa Abloy ökar vinsten

Låskoncernen Assa Abloy gjorde en rörelsevinst, justerad för engångsposter, på 5,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en ökning med fem procent jämfört med samma period i fjol.

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.