Medicinsk personal hjälper koleradrabbade i Haiti under ett utbrott i fjol. Arkivbild.
Medicinsk personal hjälper koleradrabbade i Haiti under ett utbrott i fjol. Arkivbild. - Foto: Ramon Espinosa/AP/TT

En miljard riskerar drabbas av kolera

En miljard människor i 43 länder riskerar att drabbas av utbrott av kolera i år. Utbrotten kan förhindras, men det saknas resurser, varnar Världshälsoorganisationen (WHO).


Hittills i år har 24 länder rapporterat kolerautbrott, att jämföra med 15 länder under samma period i fjol.

— Länder som normalt inte drabbas ser utbrott och dödligheten ligger högt över det normala, vilket är en per hundra smittade, säger Henry Gray, ansvarig för kolerabekämpning på WHO, på en presskonferens.

Ett stort problem i kampen mot kolera är bristen på vaccin. I fjol tillverkades 36 miljoner doser, hittills i år har WHO begärt 18 miljoner doser men bara fått 8 miljoner.

Gray konstaterar att koleravaccin helt enkelt inte är en attraktiv produkt, då det inte finns någon marknad för den i i-länder.

— Det vi har räcker helt enkelt inte, säger han.

Kolerautbrotten blev stadigt färre under 2000-talet, men 2021 vände trenden. Hittills i år har Malawi och Moçambique varit värst drabbade, och ytterligare nio länder bedöms vara i "akut kris".

TT
Senaste nytt

Här är Moderaternas raderade Instagraminlägg – gjorde ”Spotify wrapped” om skjutningar

S: Regeringens biståndsstopp tom symbolpolitik

Biståndsmyndigheten Sidas granskning visar att inga svenska biståndspengar går till terrorverksamhet i de palestinska områdena. Nu kräver Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna, att regeringen och Sverigedemokraterna återupptar utvecklingsbiståndet.

Domstol: Trump kan åtalas för stormningen

Donald Trump kan inte luta sig mot immunitet i rättsliga mål som gäller stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Det slår en federal appellationsdomstol fast, och öppnar för nya åtal mot expresidenten.

Munter avslutning på börsveckan i New York

1 timme sedan
Kurserna på den amerikanska börsen steg på fredagen sedan centralbankschefen Jerome Powell i ett tal antytt att styrräntan förblir oförändrad vid bankens nästa möte i december. Powell sade samtidigt att det är för tidigt att blåsa faran över när det gäller inflationen och att räntesänkningar knappast är aktuella inom den närmaste tiden.

FN avslutar fredsinsatsen i Sudan

1 timme sedan
FN:s säkerhetsråd har beslutat att avsluta den fredsbevarande insatsen i det av inbördeskrig sargade Sudan. Beslutet togs på fredagskvällen när rådet möttes i New York.

Polisen i Örebro rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En olycka har inträffat i höjd med Berglunda", skriver polisen på sin hemsida.