Danmarks vikarierande försvarsminister Troels Lund Poulsen berättar att Danmark vill lägga 143 miljoner kronor på försvaret fram till 2033. Arkivbild.
Danmarks vikarierande försvarsminister Troels Lund Poulsen berättar att Danmark vill lägga 143 miljoner kronor på försvaret fram till 2033. Arkivbild. - Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Danmark vill investera 143 miljarder i försvaret

Under de kommande tio åren vill Danmarks regering stärka försvaret med 143 miljarder kronor, motsvarande cirka 223 miljarder svenska kronor.


Samtidigt vill regeringen stötta krigsdrabbade Ukraina med 21,9 miljarder danska kronor fram till 2028 via den danska Ukrainafonden.

Det säger Danmarks vikarierande försvarsminister Troels Lund Poulsen på en presskonferens på tisdagen.

— Det är på alla sätt en historisk situation som vi står i. Och det är ett historiskt upplägg vi presenterar. Under de kommande åren vill Danmark stötta Ukraina markant eftersom vår egen säkerhet hänger ihop med Ukrainas kamp.

Målsättningen är att Danmark ska leva upp till Nato-kravet om att medlemsländerna ska lägga två procent av BNP på försvarsutgifter. Redan på torsdag kommer övriga partier i folketinget att bjudas in till politiska förhandlingar.

Troels Lund Poulsen säger att han hoppas på en bred överenskommelse. Målet är att ha en uppgörelse på plats innan Natos toppmöte i juli, rapporter Danmarks Radio.

— Den nya försvarsuppgörelsen är en jättestor politisk uppgift som regeringen tar sig an med största ödmjukhet, säger Troels Lund Poulsen.

Den historiska satsningen uppges bland annat finansieras med hjälp av avskaffandet av helgdagen store bededag, stora bönedagen. Den infaller den fjärde fredagen efter påsk och som tidigare gav danskarna en extra ledig fredag.

TT
/
/
Senaste nytt

Åtta personer gripna för vapenbrott

Tre pojkar anhållna för upploppen i Rosengård

Tre 15-åriga pojkar har anhållits misstänkta för inblandning i de våldsamma upploppen i Malmöstadsdelen Rosengård i början av september. Trion misstänks för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, skriver polisen på sin hemsida.

En död efter brand i bostad

En person har hittats död efter en kraftig brand i Vaggeryd, söder om Jönköping.

Mörk september – tolv döda i gängvåldet hittills

Elva döda i skjutningar och en omkommen i en sprängning. September har hittills krävt tolv dödsoffer i våldsdåd som polisen misstänker kan ha kopplingar till olika gängkonflikter.

SJ utökar tågtrafiken – här är sträckorna som får fler avgångar

1 timme sedan
Från och med den 10 december utökas SJ:s avgångar till flera orter. Bland annat utökas trafiken på sträckan mellan Linköping och Gävle via Stockholm från sju till tolv avgångar per dag i vardera riktning. Mellan Stockholm och Ljusdal planeras för fem avgångar i vardera riktning.

Norrköping: Polisen rapporterar om vapenlagen

1 timme sedan
"Åtta personer har gripits misstänkta för brott mot vapenlagen.", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.