Demonstrationer i Dakar. Bild från i lördags.
Demonstrationer i Dakar. Bild från i lördags. - Foto: Leo Correa/AP/TT

Protesterna i Senegal fortsätter – flera döda

Minst 16 personer har mist livet under protesterna i Senegal de senaste dagarna. Oroligheten har pågått sedan i torsdags, då landets oppositionsledare Ousmane Sonko dömts till fängelse.


Sonkos parti Pastef fördömde på söndagen säkerhetsstyrkornas våld och kallade det i ett uttalande för en "mordlysten repression". Man anklagade även regeringen för att sätta in en "privatmilis" mot demonstranterna och uppmanade folk att försvara sig och "slå tillbaka".

Både den regeringstrogna sidan, som stödjer presidenten Macky Sall, och oppositionen anklagar varandra för att bära skulden till våldet.

Enligt Röda korset har man vårdat 357 skadade demonstranter och 36 personer från säkerhetsstyrkorna. Totalt har 78 av dem haft allvarliga skador.

Regeringen har blockerat sociala medier och strypt tillgången till mobildata för mobiltelefoner för att, enligt egen utsago, stoppa "hatiska och samhällsfarliga meddelanden" från att delas.

Enligt rapporter från huvudstaden Dakar var söndagen lugnare än föregående två dagarna, med något färre poliser och demonstranter på gatorna.

Sonko har dömts till två år fängelse, vilket hindrar honom att ställa upp i nästa års presidentval. Han åtalades mot sitt nekande för att ha våldtagit och dödshotat en 20-årig kvinna för två år sedan, men friades från de nämnda åtalen. I stället dömdes han för att ha förlett en person under myndighetsåldern 21 år till opassande handlingar.

TT
Senaste nytt

Lärare döms – sparkade elev i skrevet

Nedåt i Tokyo och Hongkong

Det var nedåt i öppningen på börserna i Tokyo och Hongkong i tisdagens handel, drygt en procent ner för de tre ledande indexen.

Läkemedelsverket vill styra upp kontroll av CBD

1 timme sedan
Läkemedelsverket vill se bättre myndighetssamverkan kring kontrollen av produkter med låg THC-halt, enligt ett pressmeddelande.

Miljoner ankor vaccineras mot fågelinfluensa

1 timme sedan
Frankrike har inlett arbetet med att vaccinera miljontals ankor mot fågelinfluensan. Detta med förhoppning om att undvika masslakt vilket industrin tvingats till de senaste åren.

Omröstning kan försvaga USA:s talman

2 timmar sedan
Talmannen i USA:s representanthus, republikanen Kevin McCarthy, utmanas av en av de mest hårdföra Trumpanhängarna i sitt eget parti. Kongressledamoten Matt Gaetz har lämnat in en begäran om att kongressen ska rösta om att avsätta talmannen, rapporterar amerikanska medier.

Våldtog fosterhemsplacerad – döms

2 timmar sedan
En man i 40-årsåldern på en ort i Ångermanland döms till fängelse i tre år och ett halvt år för flera fall av våldtäkt mot barn och våldtäkt, rapporterar lokala medier.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.