Polens president Andrzej Duda. Arkivbild.
Polens president Andrzej Duda. Arkivbild. - Foto: Gian Ehrenzeller/AP/TT

Polens HD går emot Duda – upphäver benådning

Polens högsta domstol går emot regeringspartiet och har upphävt president Andrzej Dudas omstridda benådning av tre topptjänstemän 2015. Men frågan kompliceras av regeringens inflytande över det polska rättsväsendet.


Fallet gäller Mariusz Kaminski, för närvarande inrikesminister och chef för underrättelsetjänsten, som 2015 dömdes till tre års fängelse för maktmissbruk som chef för ett statligt antikorruptionskontor. Även hans ställföreträdare och två andra tjänstemän dömdes.

Alla tre överklagade domen, men benådades samma år av president Andrzej Duda innan målet prövats i högre instans.

Att Högsta domstolen nu upphäver presidentens benådning och kräver en ny prövning av fallet beskrivs som "överraskande" och "sällsynt oberoende" då det går emot Dudas styrande konservativa och nationalistiska parti Lag och rättvisa, som i åratal arbetat för att få större kontroll över rättsväsendet.

Kontroll över domstol

Frågan är dock komplicerad då den kritiserade juridiska omläggningen som Polens regering påbörjade efter valet 2015 har orsakat kaos i rättsväsendet.

Regeringen har lyckats skaffa sig kontroll över författningsdomstolen, som i förra veckan slog fast att högsta domstolen inte har rätt att utöva rättslig kontroll över presidentens benådningar.

Högsta domstolens domare Piotr Mirek bestred å sin sida detta och sade: "Högsta domstolen anser att författningsdomstolens dom... inte fick några rättsliga konsekvenser".

Flera motgångar

De senaste dagarna har det polska styret mött flera motgångar. På måndagen slog EU:s domstol fast att Polens omstridda omläggning av rättsväsendet 2019 strider mot unionsrätten.

Dagen innan samlades uppskattningsvis 500 000 demonstranter på gatorna i Warszawa i vad som beskrivs som den största regeringskritiska demonstrationen i landet sedan kommunismens fall.

Polska statliga medier har fått motta kritik för sin bevakning av demonstrationen. Det statliga tv-bolaget TVP ska ha bland annat ha tonat ned protestens omfattning och kallat den för en "hatmarsch".

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

2 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.