Juliane Koepcke stiger av flygplan efter att ha överlevt i Amazonas
Juliane Koepcke stiger av flygplan efter att ha överlevt i Amazonas - Foto: Edmar barros/AP/TT

3 hårresande försvinnanden i Amazonas

Sökandet efter de fyra försvunna barnen i Amazonas är nu avslutat. Fallet med barnen är dock inte första gången någon försvunnit i den enorma regnskogen.


Det var den första maj som sökandet efter de fyra barnen i Amazonas inleddes. Först två veckor efter kraschen kunde den colombianska militären hitta flygplanet. Ombord hittades tre döda personer, piloten, barnens mamma och en annan vuxen. 

Efter 40 dagar hittades barnen vid liv

Nu 40 dagar senare är barnen hittade vid liv. Enligt president Gustavo Petro ska barnen vara mycket svaga. De blev förda med helikopter till den lilla staden San José Del Guaviare där de kommer föras vidare med ambulansflyg till huvudstaden Bogotá.

Hur barnen har lyckats överleva 40 dagar ensamma i regnskogen är det ingen som vet, men den 13-åriga flickan ska haft kunskaper om hur man överlever i regnskogen och beskrivs som mycket intelligent av sin släkting.

Barnen är långt ifrån dem första som försvunnit i Amazonas - en regnskog som till stor del fortfarande är outforskad. Här är några av de kändaste försvinnandena i Amazonas.

Percy Fawcett – Ville hitta försvunnen stad

Överste Percy Fawcett var en brittisk militär och upptäcktsresande som försvann under en expedition till Amazonas 1925. Med sig på expeditionen hade han med sig sin son Jack och dennes bästa vän, som han själv valt ut pågrund av deras "fysiska styrka". Målet var att finna den försvunna staden Z, som Fawcett var övertygad fanns djupt inne i den brasilianska delen av Amazonas. 

Många teorier om vad som hände med de tre expeditionsmedlemmarna har förekommit, de teorier som anses vara mest troliga är att sällskapet föll offer för fientligt inställda urinvånare alternativt sjukdomar. 

Historien om Fawcett skulle få stor uppmärksamhet världen över och inspirerade tusentals aspirerande äventyrare att försöka hitta Fawcetts kvarlevor, något som i sin tur skulle leda till att minst 100 personer dog i sitt sökande, enligt History.com

2016 kom filmen "The Lost City of Z"  baserad på en bok från 2009 med samma namn. I huvudrollen spelar superhunken Charlie Hunnam rollen som Fawcett.

Juliane Koepcke – Tog sig själv till säkerhet

Ett annat, mer nutida fall är tyska Juliane Koepcke som överlevde en flygkrasch i Amazonas som tonåring, 1971. Koepcke som efter flygkraschen blev allvarligt skadad, lyckades överleva 11 dagar i regnskogen för att därefter ta sig till säkerhet.

Koepcke skulle likt sina föräldrar bli biolog och återvände senare till Sydamerika för att studera regnskogens däggdjur, skriver ABC

Precis som med Fawcett skulle fallet med Koepcke bli film, först den italienska spelfilmen "Miracles still happen" från 1974 och därefter dokumentären "Wings of Hope", som Koepcke själv medverkade i då hon tillsammans med regissören Werner Herzog besökte nedslagsplatsen.

Jhonathan Acosta – Drack sitt eget kiss

Det var i slutet av januari i år som 30-åriga Jhonathan Acosta försvann i den bolivianska delen av Amazonas under en jaktresa tillsammans med fyra vänner. 

Acosta kunde hittas exakt en månad efter försvinnandet. Han hade då gått ned 17 kg och var svårt uttorkad. Acosta själv hävdar att han överlevt genom att dricka regnvatten och sitt eget urin.

Huruvida Acostas historia stämmer är ännu inte bekräftat, men om den är sann är Acosta en av de människor som överlevt längst som vilse i Amazonas, skriver CBS.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!